Skip to main content

Insider, üretkenliği artırmak, işleri kolaylaştırmak ve tonlarca zaman kazanmak için çalışanların ChatGPT’yi işyerinde kullanabileceği 7 yolu açıkladı.

Piyasaya sürüldüğünden beri gündemden düşmeyen ChatGPT, işlerimizi elimizden alacak mı yoksa kolaylaştıracak mı? Insider’a göre OpenAI’ın ChatGPT’si ve benzeri yapay zekâ araçları, yakın zamanda işlerin yerini almayacak. Ancak teknolojiden medyaya kadar pek çok sektördeki çalışanların işlerini daha iyi ve daha hızlı yapmalarına yardımcı olabilir. “ChatGPT işyerinde nasıl kullanılır?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Insider, çalışanların işlerini yapmalarına yardımcı olması için ChatGPT’yi kullanabilecekleri 7 yöntemin bir listesini derledi. Şimdi gelin listede neler var, bir göz atalım.

1- Google alternatifi olarak kullanmak

ChatGPT her zaman doğru olmasa da -çünkü bilgisi yalnızca 2021’e kadar uzanıyor- milyonlarca web sitesinden gelen verileri analiz ederek kendisine gelen her soruyu yanıtlamaya çalışabilir. Ayrıca, kullanıldıkça daha akıllı hale geliyor. ChatGPT, kullanıcılara gözden geçirmeleri için çoğu yalnızca reklam harcamaları nedeniyle sayfada üst sıralarda yer alan bir dizi bağlantı sunmak yerine, kullanıcıya hızlı bir yanıt sağlıyor. Ve yanıt çok karmaşıksa, ChatGPT eğer isterseniz bunu daha basit terimlerle açıklayabiliyor. Bilgiye hızlı erişim, fikir üretimi için zaman kazandırarak işinizi daha keyifli hale getirebilir. Doğru fikirleri üretmeye, doğru soruları sormaya, daha ilginç şeylere odaklanmaya başlayabiliriz” diyor.

OpenAI tarafından yayımlanan araç, bir metnin yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmadığını anlamaya yardımcı oluyor.

2- Makaleler, konuşmalar, ön yazılar, şarkılar ve çalışan değerlendirmeleri yazmak için kullanmak

ChatGPT bir yazma aracı olarak oldukça yararlı olabilir. Bazı öğretmenler yapay zekânın kullanımını engellemeye çalışırken, UPenn profesörü Ethan Mollick kısa süre önce NPR’ye öğrencilerinden ChatGPT kullanmasını istediğini söyledi. Mollick, öğrencilerin fikir üretmelerine ve yazılarını geliştirmelerine yardımcı olabileceğini düşündüğünü belirtti ve yapay zekâ aracının mektup ve e-posta yazarken de zaman kazanmaya yardımcı olabileceğini ekledi.

Mollick’in yanı sıra çevrimiçi kurs sağlayıcısı Coursera’nın CEO’su Jeff Maggioncalda da, CNN’e ChatGPT’yi iş e-postaları ve hatta konuşmalar yazmak için kullandığını söyledi. Maggioncalda, “Onu bir yazma asistanı ve bir düşünce ortağı olarak kullanıyorum” dedi.

Kitapları veya şarkıları için ilham arayan yaratıcılar da ChatGPT’den kendileri için bazı kaba taslaklar oluşturmasını istiyor.

Yönetici koçu olarak çalışan TikTok kullanıcısı @frontlineleadership, çalışan değerlendirmelerini yazmak için bile ChatGPT’yi kullandığını ve sonuçtan memnun olduğunu söylüyor. “Kelimenin tam anlamıyla beni muhtemelen 12 saatlik çalışmadan kurtardı” diyen @frontlineleadership’e göre ChatGPT, ezber bozan bir şey.

3- Büyük miktarda veriyi analiz etmek için kullanmak

Birçok rol, çeşitli veri analizi biçimlerini içerir ve ChatGPT çok sayıda bilgiyi hızlı bir şekilde işleyebilir.

McKinsey Global Institute ortaklarından Anu Madgavkar, Insider’a yaptığı açıklamada “Dil tabanlı çok miktarda veri ve bilgiyi analiz etmek ve yorumlamak, üretken yapay zekâ teknolojilerinin artmasını bekleyeceğiniz bir becerisidir” diyor.

Benedikt Frey ise “Bir akademisyenseniz, elle istatistiksel analiz yapmak zorunda kalmamanız oldukça güzel” diyor.

Daha önce Insider’a verdiği demeçte, yatırım kararları vermek için verileri kullanmaya çalışanlara da yardımcı olabileceğini söyleyen Brooking Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Muro’ya göre yapay zekâ, piyasadaki eğilimleri belirleyebilir, bir portföydeki hangi yatırımların daha iyi ve kötü olduğunu vurgulayabilir, tüm bunları iletebilir ve ardından daha iyi bir yatırım karması tahmin etmek için örneğin bir finans şirketi tarafından sağlanan diğer çeşitli veri biçimlerini kullanabilir.

4- Görevleri programlama, planlama ve zaman yönetimi için kullanmak

Yoğun iş programınızı organize etmek zaman alabilir ancak ChatGPT ve diğer yapay zekâ araçları, sürecin biraz daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olabilir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ndeki (OECD) ekonomistler, 2022’de yapay zekânın çoğaltabileceği beceriler üzerine bir çalışma yürüttüler ve yapay zekâ araçlarının zamanlamayı ve görev önceliklendirmeyi – çoğu durumda, hatta insanlardan daha iyi bir şekilde – idare edebildiğini buldular.

Bunu deneyenler de oldu. Örneğin, yapay zekâyı araştıran bir Youtuber olan Micah, iş planlamasını otomatikleştirmek için ChatGPT’yi nasıl kullandığını gösteren bir video yayımladı.

ChatGPT’den bir performans raporunu bitirmek ve patronuyla bir toplantı planlamak gibi görevleri içeren bir günlük çalışma programı oluşturmasını istedikten sonra, chatbot birkaç saniye içinde olası bir programın saatlik dökümünü çıkarabildi. Daha sonra ChatGPT’den belirli görevleri yeniden önceliklendirmesini istedi, ancak ChatGPT, zaman kısıtlamaları nedeniyle bunu yapmanın “mümkün olmayabileceğini” öne sürdü.

5- İkinci bir görüş almak için kullanmak

ChatGPT; nasıl iş kurulacağı, stratejik kararlar alınacağı ve müşterilerin nasıl destekleneceği konularında yardımcı olabilir.

Örneğin halihazırda veya gelecek vadeden bir girişimciyseniz, ChatGPT bir iş kurma süreci boyunca düşünmenize yardımcı olabilir.

Insider’dan Jennifer Ortakales Dawkins, ChatGPT’ye çeşitli sorular sordu ve bunun fikir üretmek, başlangıç ​​maliyetlerini tahmin etmek ve bir iş planı çizmek için yararlı bir araç olduğunu gördü.

Coursera’dan Maggioncalda, CBS MoneyWatch’a ChatGPT’yi ticari zorluklar ve stratejiler üzerinde düşünmek için kullandığını belirtti.

ChatGPT’yi test eden Amazon çalışanları da müşteri desteği sorularını yanıtlamada ChatGPT’nin “çok iyi bir iş” çıkardığını ve kurumsal stratejiyle ilgili soruları yanıtlamada “çok güçlü” olduğunu söyledi.

6- Kodlama asistanı olarak kullanmak

Columbia Business School profesörü Oded Netzer, yapay zekânın kodlayıcıların yerini almaktansa onlara yardımcı olacağını düşünüyor.

Netzer, CBS MoneyWatch’a “İşler açısından, bunun öncelikle işlerin tamamen değiştirilmesinden daha iyileştirici olduğunu düşünüyorum. Kodlama ve programlama buna iyi bir örnek. Aslında oldukça iyi kod yazabiliyor” dedi.

ChatGPT özellikle, belirli kodlama sorunlarını çözmek için hızlı bir şekilde kod satırları oluşturma yeteneğine sahip. Örneğin @asap_blockie adlı bir TikTok kullanıcısı Aralık ayında paylaştığı videoda, ChatGPT’den işinin bir parçası olarak üzerinde çalıştığı bazı kodlardaki hatayı tanımlamasını istedi. Tiktoker ChatGPT’nin kodumda neyin yanlış olduğunu söylediğini belirterek “Sonra bunu kopyalayıp yapıştırdım ve işe yaradı” dedi.

@asap_blockie This is how you can use AI to help you with your code #chatgpt #ai #learningtocode #howtocode #asapblockie #gpt3 ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Ancak bazı kullanıcılar ChatGPT’nin kodlama sorunlarını yanlış yanıtladığını fark ettiğinden, kodlayıcılar bir yapay zekâdan yardım alırken dikkatli davranmalı.

7- Yeni bir işe başvurmak veya zam için pazarlık yapmak amacıyla kullanmak

Son olarak, işinizden memnun değilseniz ChatGPT biraz olsun destek sunabilir. İnsanlar, iş arama süreçlerinden geçerken özgeçmişlerini ve niyet mektuplarını hazırlamak için ChatGPT’yi kullanıyor.

Kariyer danışmanlığı şirketi Consulting’in CEO’su Jonathan Javier, Ocak ayında paylaştığı bir TikTok videosunda, “ChatGPT size bir niyet mektubu hazırlayacak, böylece artık zamanınızı boşa harcamanıza gerek kalmayacak” dedi.

@wonsulting Don’t submit a cover letter for jobs until you do this 🥸💡 #coverletter #chatgpt ♬ original sound – Privacynbling

İş yerinde oldukça mutluysanız ancak maaşınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız, ChatGPT zam almanıza bile yardımcı olabilir. Insider’dan Sarah Jackson, ChatGPT’den teorik bir maaş pazarlığına hazırlanmasına yardımcı olması için tavsiye istedi ve iki kariyer koçu ona, yapay zekânın senaryosunu izlerse muhtemelen zam alabileceğini söyledi.

Kaynak: 7 ways to use ChatGPT at work to boost your productivity, make your job easier, and save a ton of time – Business Insider