Skip to main content

Dünyanın en büyük akademik yayıncısı, ChatGPT’nin bir yazar olarak kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Binlerce bilimsel dergi yayımlayan Springer Nature, ChatGPT’nin bir yazar olarak kabul edilemeyeceğini söylüyor. Ancak kullanımı uygun şekilde açıklandığı sürece yapay zekânın araştırma yazmaya yardımcı olmak için kullanılmasında bir sorun yok.

Dünyanın en büyük akademik yayıncısı Springer Nature, yapay zekâ yazma araçlarının bilimsel makalelerde kullanımına ilişkin politikalarına açıklık getirdi. Şirket, bu hafta ChatGPT gibi yazılımların makalelerde yazar olarak kabul edilemeyeceğini duyurdu. Ancak Springer, bu katkının yazarlar tarafından uygun şekilde açıklandığı sürece bilim insanlarının araştırma için fikir yazmaya veya üretmeye yardımcı olmak için yapay zekâyı kullanmasında bir sorun olmadığını söylüyor.

Springer Nature’ın en önemli yayını Nature’ın genel yayın yönetmeni Magdalena Skipper, The Verge’e “Yazarlarımız, editörlerimiz ve kendimiz için konumumuzu açıklığa kavuşturmak zorunda hissettik” dedi.

ChatGPT ve önceki büyük dil modelleri (Large Language Model, (LLM), az sayıda yayımlanmış makale, ön baskı ve bilimsel makalelerde zaten yazar olarak adlandırıldı. Ancak bazı araştırmacılar, ChatGPT’yi yazar olarak kabul etmenin “saçma” ve “son derece aptalca” olduğunu söylüyor. Bunun sebebi de yapay zekânın gerçek bir yazar gibi yazı yazmanın da ötesindeki sorumlulukları yerine getiremeyeceği. Araştırmacılara göre; yazılım bir yayından sorumlu tutulamaz, yaptığı iş için fikri mülkiyet hakkı talep edemez ve diğer bilim insanları ve basınla yazışarak yaptığı iş hakkında açıklama yapamaz ve soruları yanıtlayamaz.

Yapay zekâya bir yazar olarak nasıl atıfta bulunulacağı konusunda bir fikir birliğine varılmış olsa da yapay zekânın -doğru atıfla bile olsa- bir makale yazımı için kullanımı konusunda belirsizlik sürüyor.

Örneğin, CNET makale yazmak için son zamanlarda yapay zekâ araçlarını kullandı. Yayın daha sonra yayımlananların yarısından fazlasında hatalar buldu. Bazı kuruluşların ChatGPT’yi yasaklamasının nedeni bu gibi sorunlar olabilir.

Bu ayın başlarında, makine öğrenimi üzerine üst düzey bir akademik konferans, makale yazmak için tüm AI araçlarının kullanılmasını yasakladı. Ancak yazarların bu tür yazılımları çalışmalarını “düzenlemek” için kullanabileceğini söyledi.

Yapay zekânın bir makale yazarken bir araç olarak kullanılmasını yasaklamadıklarını ifade eden Skipper’a göre yapay zekâ araçlarını bilimsel çalışmalarda yasaklamak bir işe yaramıyor.

Kaynak: ChatGPT can’t be credited as an author, says world’s largest academic publisher – The Verge