Skip to main content

Kripto paralar şimdi de medeni hukukta sorunlara yol açmaya başladı. Mal paylaşımı yapılamayan boşanma davaları bir türlü sonuçlandırılamıyor.

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralarla ilgili regülasyon ve yasal altyapı gibi konularda tartışmalar sürerken, kimi ülkelerde şimdi de medeni hukuk açısından sorunlar yaşanmaya başladı. Boşanma aşamasındaki çiftler, Bitcoin gibi sanal para birimleri bulundurarak servetlerini gizleme ihtimaline karşı, tüm varlıklarını beyan etmeleri konusunda uyarılıyor.

Avukatlar, dijital paraların anonim olma niteliklerinden ötürü, kavgalı boşanmalarda kaçak noktası olma riskini dile getiriyor. BBC’ye konuşan bir hukuk danışmanı, boşanmalarda bu tür girişimlerin önlenmesi için, mal varlığı listesine sanal paraların da eklendiği davaların “ilk dalgasına” şahit olduklarını belirtti.

Avrupa ülkelerinde ve ABD’de mahkemelerin gizli mal ve paraları soruşturabilmelerine izin veren geniş kapsamlı güçleri bulunuyor. Gerektiğinde adli bilişim uzmanları devreye sokuluyor.

Uzmanlar söz konusu önlemleri, sanal para yatırımları nedeniyle sekteye uğrayan boşanma davalarına rastlanmasının akabinde almaya başladı. Örneğin, İngiliz hukuk firması Royds Withy King, ellerindeki üç büyük boşanma davasının, tarafların sanal paralara yatırım yapması nedeniyle mal paylaşımında sorun yarattığını ve boşanma davalarının çıkmaza girdiğini belirtti.

Kripto paraların takibi zaman ve para gerektirdiği için davaları yokuşa sürüyor. Özellikle özel cüzdanların takibi daha da güç oluyor. Sanal para yatırımı yüzünden sorun yaşanan boşanma davalarının gelecek yıllarda artacağı tahmin ediliyor.