Skip to main content

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) en önemli yenilik otomatik katılım oldu. Detaylar haberimizde…

Bu yıl Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) en önemli yeniliği otomatik katılım oldu. Otomatik katılım kısaca şu anlama geliyor: 5-9 arası çalışanı olan şirketler BES’e zorunlu olarak girecek. Bu yenilikle çalışanların tamamıyla sisteme dâhil edilmesi hedeflendi.

En az kaç çalışanı olanlar BES’e girmek zorunda?

Daha önce sisteme giriş tarih ve sayıları şu şekildeydi: 1000 ve üzeri çalışana sahip işletmeler 1 Ocak 2017 ve 250-999 arası çalışana sahip şirketler 1 Nisan 2017’de BES’e girmeye başladı. Diğer çalışan sayısı ve tarihler şöyleydi: 100-249 çalışan (1 Temmuz 2017), mahallî ve KİT’ler (1 Ocak 2018) ve. 10-49 çalışan (1 Temmuz 2018). Türkiye’de 5-9 çalışanı 400 binden fazla işyeri olduğu tahmin ediliyor.

BES’te yaş sınırı var mı?

Peki, kimler BES’e girmek zorunda? 5510 sayılı Kanun kapsamında 4-a ve 4-c sigortalısı olarak çalışmakta olan sigortalılar, 45 yaşını doldurmamış olanlar ve Türk vatandaşı veya Türk vatandaşlığından izin alarak çıkmış olanların BES’e dâhil olmaları şart.

BES’e en düşük katkı payı ne kadar oldu?

BES’e girince katkı payı da ödenmek zorunda. Bu oran prime esas kazancın yüzde 3’ü olarak kabul edildi ancak Bakanlar Kurulu’na bu oranı iki katına kadar artırma ve yüzde 1’e kadar indirmeye yetkili kılındı. Bu yıl için 2 bin 558 TL brüt asgarî ücret alan bir çalışanın maaşından aylık 76,7 TL BES’e aktarılacak.

Emeklilik şirketi nasıl seçiliyor?

İşverenlerin otomatik katılım için Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalaması mecbur. Bu noktada, işverenlerin, seçtikleri şirketin sunduğu avantajları dikkatli şekilde incelemesi gerekiyor.

Sistemden nasıl cayarsınız?

Yasal yönden işverenler, bir emeklilik şirketiyle anlaşıp 45 yaşın altındaki tüm çalışanlarını bir emeklilik planına dâhil etmekle sorumlu. Bununla birlikte, çalışanlar, işveren tarafından emeklilik planına dâhil edildiğine ilişkin bildirim yapıldığı tarihten itibaren iki ay içerisinde BES’ten cayma hakkına sahip. Sistemden cayma hakkı kullanılmadığı takdirde, devlet tarafından 1000 TL katkı payı ödenecek. 1000 TL’nin tamamına hak kazanabilmek için ise sistemde 10 yıl kalmak gerekiyor. 3-6 yıl sistemde kalanlara yüzde 15, 6-10 yıl sistemde kalanlara yüzde 35 ve 10 yılını emeklilik öncesi dolduranlara yüzde 60 katkı payı ödenecek.

BES’te kaç para toplandı?

BES verilerini toplamakla sorumlu olan Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 11 Ocak’ta açıkladığı verilere göre, BES’te toplanan fon tutarı 89,4 milyar TL’ye ulaştı. Sistemdeki katılımcı sayısı ise 6,86 milyon oldu.

OKS’de kaç para toplandı?

Bu yılbaşında yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sisteminde (OKS) 4,7 milyar TL toplandı. OKS’ye giren katılımcı sayısı da 5 milyon 19 kişi.