Skip to main content

Alejandro Jodorowsky’nin uzun yıllar merakla beklenen Dune filminin kapsamlı konsept çizimlerini içeren kitabını satın alan Spice DAO’nun animasyon film yapmakla çıktığı yola devam edemeyeceğini fark etmesi tartışmalara yol açtı.

Spice DAO adıyla bilinen bir kolektif, Frank Herbert’ın iki defa sinemaya uyarlanan ünlü bilimkurgu romanı Dune’un ünlü yönetmen Alejandro Jodorowsky tarafından bir film konsepti için oluşturulan fakat sinemaya aktarılamayan çizimlerini içeren nadir kitabı için 2,66 milyon Euro (3,04 milyon dolar) harcadı.

Christie’s müzayede evinde 25 ila 35 bin Euro arasında bir meblağa alıcı bulması beklenen kitabı 3 milyon doların üstünde bir fiyata satın alan Spice DAO, kitaptan yola çıkarak bir animasyon film yapma düşüncesi ile hareket etse de 22 Kasım’da tamamlanan satıştan sonra kitaba sahip olmanın telif haklarına sahip olmakla aynı anlama gelmediğini öğrendi. Spice DAO üyeleri şimdi kitabı ne yapacaklarını düşünüyorlar.

1974 yılında bir Fransız konsorsiyum ve ünlü yönetmen Alejandro Jodorowsky tarafından hakları satın alınan Dune’u sinemaya aktarmak için çalışmalara başlayan Jodorowsky, birlikte çalıştığı sanatçılar Moebius, Chris Foss ve H. R. Giger ile filmin konseptini açıkladıkları, bir storyboard görevi görecek bir kitap hazırladı. On ila on beş saat uzunluğunda olması planlanan film hiçbir zaman sinemaya aktarılamasa da bilimkurgu ve Dune fanları tarafından yıllarca beklenmiş, bu bekleyiş bir Dune filmi ile olmasa da bahsi geçen kitabın ve Jodorowsky’nin Dune’a bakışının 2014 yılında belgeselleştirilmesi ile nihayete ermişti.

Kitabı bir animasyon filme uyarlamayı planlayan Spice DAO, her ne kadar beklenenden 76 ila 100 kat daha fazla ödeyerek kitaba sahip olsa da bu süreçte bir şey düşünülmemişti: Kitaba sahip olmak kitabın haklarına sahip olmak demek değildi ve kitabın 10 ila 20 adet arasında kopyasının var olduğu biliniyordu. Dahası, kitabın kopyasına sahip olan biri, kitabın tamamını tarayarak meraklılarının incelemesine açmıştı.

Spice DAO’ya ve bu alışverişe dair paylaşılan haberler her ne kadar bir noktaya kadar ilerleseler de yaşanan bu duruma dair araştırma yapan Twitter kullanıcıları öğrendikleri yeni detayları birbirleri ile paylaşmaya devam ediyorlar. Örneğin, Gary Brannan adlı Twitter kullanıcısının Spice DAO’nun içine düştüğü durum ile ilgili olan tweetinin altında Spice DAO’nun başında olan Soban Saqib’ın Christie’s’den kitabı tek başına aldığı fakat daha sonrasında kitabın haklarının DAO’ya devredilebilmesi için DAO üyelerinin 12 milyon dolar topladıkları iddiası paylaşıldı. Öte yandan, Spice DAO’nun kitabın tüm sayfalarını tarayarak NFT’leştirmeyi ve kitabı yok etmeyi değerlendirdiği söylense de Twitter kullanıcıları daha önce internetten erişime açılan ve ücretsiz olarak ulaşılabilen kitap taramasının varlığına dikkat çekip Spice DAO üyeleri ile dalga geçmeyi sürdürdüler.

Kaynak: Cryptobros splash millions on ‘Dune’ book, think they own the copyright – The Next Web