Skip to main content

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation’ın üstlendiği BIO Startup Program’ın beşincisinin finalistleri belirlendi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation’ın üstlendiği BIO Startup Programı‘nın 5 finalisti belli oldu. Seçilen girişimler Oruba, Virasoft, Funktor, GlaucoT ve Glakolens oldu.

BIO Startup Programı’nın finalistleri

1- Funktor

Bilişsel Bilimci Erdem Ünal, ontoloji ve yapay zeka uzmanı Doç. Dr. Aziz F. Zambak, fizikçi Onur Yeşil ve matematikçi Tennur Baş tarafından kurulan girişim, yeni bir veri yapılandırma kaynak dili üzerinde çalışıyor. Geliştirdikleri “Carnap” ismindeki ürün, yeni bir tür medikal bilgi arama ve keşif motoru olarak dikkat çekiyor. Carnap, medikal veriyi yeni bir yapılandırma mimarisi kullanarak işliyor ve farklı bir keşif deneyimi içeren interaktif bir arayüzle sunuyor.

2- GlakoLens

Biyomedikal Mühendisi Özgür Kaya, Elektronik Mühendisi Günhan Dündar, Elektronik Mühendisi Arda Deniz Yalçınkaya ve Elektronik Mühendisi Hamdi Torun tarafından hayata geçirilen girişim, göz tansiyonunu takip eden kontakt lensler geliştiriyor.

3- GlaucoT

Elektronik Mühendisi Veysel Özkapıcı ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Oduncu tarafından hayata geçirilen girişim, GlaucoT cihazı ile göz tansiyonu hastalığına (glokom) kalıcı çözüm üretmeyi hedefliyor.

4- Oruba

Utku Uluşahin tarafından hayata geçirilen girişim, çeşitli sağlık testleri ve takibi sağlamak adına idrar miktarı ve hız ölçümü yapan ve otomatik, steril ve operatör ihtiyacı olmaksızın çalışan üroflowmetre geliştiriyor. Üniversite mezuniyet projesi olarak başlayan girişim, mühendislik ve tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin danışmanlığıyla devam eden bir yıllık çalışmanın akabinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye layık görüldü. Kendi kendini temizleyebilen bir üroflovmetri cihazı olan Oruflow, dünyada ön tanı testlerinin klinik dışına taşınması trendinin üroloji alanındaki ilk uygulaması.

5- Virasoft

Biyomühendis Gökhan Hatipoğlu ve Bilgisayar Mühendisi Samet Ayaltı tarafından hayata geçirilen girişim, kanser tanısında yapay zeka ve dijital patoloji (DP) kullanımı üzerine çalışıyor.