Baymak, 2019’da sektörde 50’inci yılını kutluyor. Geçtiğimiz günlerde Baymak CEO’su Ender Çolak‘ın ev sahipliği yaptığı davette Digital Age olarak yer aldık ve Baymak’ın yenilenen vizyonu hakkında bilgiler edindik.
Baymak, klima ve kombi satışlarında büyüme hızını sürdürüyor. Şirket, toplam ciroda 2019 yılının ilk 9 ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 20 büyüme, ihracatta ise ilk 9 ayda Euro bazında yüzde 43’lük bir büyüme sağladığını açıkladı.
Baymak, marka bilinirliği ve itibarına katkı sağlayan reklam, pazarlama iletişimi ve sosyal sorumluluk çalışmalarına 2017 yılından beri önemli bir bütçe ayırıyor. Baymak’ın iletişiminde faydalandığı mecraların başında TV yer alıyor. Özellikle son yıllarda tüm pazarlama faaliyetlerinde 2017’den beri TV’yi aktif olarak kullanan Baymak, TV’ye yaptığı yatırımda öncü bir kimlik üstlenmiş durumda. Baymak, 2018 yılında toplam medya yatırımının yüzde 64’ünü, 2019 ilk 6 ay sonunda da toplam medya yatırımının yüzde 53’ünü televizyona yaptı. Bu yüzdelere Baymak’ın reklamları için TV’yi kullanım yoğunluğu ve yatırım tutarı olarak bakıldığında markanın sektörde TV’ye en çok yatırımı yapmış olduğu görülüyor. Baymak genel medya kullanımında/yatırımında ise hedef kitlesine ulaşırken hem yoğun olarak yeni medyayı kullanıyor, yani dijitalin farklı kullanımlarıyla hedef kitlesine kendisi hakkında bilgi veriyor, hem de geleneksel medya dediğimiz gazete, radyo ve TV’de de etkin bir şekilde görünür oluyor. TV’yi sırasıyla dijital mecralar takip ediyor. Dijital mecraların Baymak’ın reklam ve iletişim pastasından aldığı pay ise her yıl önemli oranda artış gösteriyor. Bunlar arasında özellikle müşteri iç görülerinden ilham alınarak hazırlanmış reklam filmleri, youtube ve diğer dijital mecralarda büyük ilgi görüyor.
Baymak’ın değişmeyen logosu: Sincap
Baymak’ın logosunda yer alan sincap figürü de tam 50 yıldır hayatımızda. Sincap artık Baymak’la bütünleştiğinden şirket, bu yılki reklam kampanyasında da başrolü ona vermiş durumda.
Sincap doğada hareketli ve enerjik bir hayvan olarak biliniyor. Ancak Baymak’a benzeyen yönleri bununla sınırlı değil. Yeryüzündeki milyonlarca ağaç, sincapların gömerek sakladıkları, sonra da unuttukları tohumlardan yetişiyor. Yine sincapların kendileri için toprağa gömdükleri kabuklu yiyecekler, doğadaki bitki çeşitliliğini koruyor ve sürdürülebilirliği sağlıyor. Sürdürülebilirliği vizyonunun temeline koyan Baymak için sincap, aynı zamanda markanın doğa dostu yüzünü de simgeleyen bir figür…
Baymak sincabı canlanıyor
Öte yandan, Baymak 2019 son çeyreğinde vizyona giren ve 2020’de devam etmeyi planladığı sincaplı reklam & pazarlama kampanyalarında, klasik reklamcılığın klişelerini kırmayı tercih etmiş. Bundan sonra TV reklamlarında, dijital iletişimde ve diğer mecralarda karşımıza çıkan sincabımız, birçok tüketicinin merak ettiği soruyu sormaya devam edecek: “Kombi şahane de, benim burada ne işim var?”
Bu yeni reklam stratejisi ile ilgili konuşan Baymak CEO’su Ender Çolak, reklam ve pazarlamada, dijitalleşme ve Y kuşağıyla birlikte bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekiyor. “Uzun yıllar ekranlarda markanın kendisini övdüğü klişe reklamları izledik; aynı şekilde didaktik pazarlama metinleri okuduk. Oysa artık dijitalleşme çağında, pazarlamada müşteri deneyimi ve mizah ön planda” diyen Çolak, sincabın enerjik, dinamik olma özelliğinin Baymak’ın genlerinde olduğunu, Baymak’ın da devamlı bir değişim dönüşüm aksiyon içinde olduğunu belirtirken ‘Biz de 50 yıldır logomuzla bütünleşmiş sincap karakterini bu amaçla canlandırdık” diye ekliyor.
Baymak sincabının da esprili ve hayata dokunan yanını bu yeni kampanyayla ortaya koyacaklarını vurgulayan Çolak, “Bu kez sincabımız, neden orada olduğunu keşfedemiyor. Mesela, outdoor reklamlarında ‘Kombi şahane de benim bu duvarda ne işim var?’ diye soruyor. Kampanyanın ilerleyen dönemlerinde ise Baymak’ın doğa dostu yüzünü temsil ettiğini fark edecek ve bu yönde söylemlerde bulunacak. Pazarlama ve sosyal sorumluluk kapsamında yürüteceğimiz birçok yeni projeye sincabımız liderlik edecek. Bu konuda Baymak’ın yeni sürprizlerine hazır olun” ifadelerini kullanıyor.
Baymak CEO’su Ender Çolak sincap karakterinin çok yakın dönemde yurt dışında da ünlü olmaya başlayacağını anlatırken ‘Sincabımız sadece Türkiye’de değil Baymak’ın ihracat yaptığı ülkelerde de Baymak’ı anlatacak. Hatta önemli ihracat pazarımız olan Gürcistan için sincap reklam filmimizi Gürcüce hazırlamaya başladık bile’ dedi. Ender Çolak, “Sincap, bu anlamda aynı zamanda yurt dışındaki marka elçimiz rolünü de üstlenecek. İhracatta odaklandığımız diğer ülkelere de kampanyamızı taşımayı hedefliyoruz” diye ekledi.
Ayrıca pazarlama iletişimi stratejisi olarak müşteri iç görülerinden yola çıkarak hazırlanan “küçük hesaplar” reklam filmlerine bu kez sincap da katılıyor ve filmler tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Yine Titrifikir imzası taşıyan reklam filmlerinde yeni dönemde de, tüketiciye günlük hayatında küçük hesaplar yaparak strese girmek, yaşamı zorlaştırmak yerine yerine tasarruflu, ekonomik ve garantili Baymak ürünleri esprili bir dille tavsiye edilecek.
Titrifikir Kurucu Ortağı Kerem Kanık da logodaki sincabı bir anime karakter olarak canlandırmadan önce sincap Baymak ilişkisini sorguladıklarını ve aradaki bağın ne olduğunu ortaya çıkarmaya çalışırken de herkesin aynı sorgulamayı yapabileceğini fark ettiklerini söyledi: ‘Bir sincabın Baymak logosunda ne işi vardı hakikaten?’ Kanık, ‘bu bağlamda sincap karakterinin samimiyetle Baymakla ilişkisini sorgulamaya başlaması aslında markanın tüketicilerin de ona sorabileceği soruları kendisine sorması anlamına geliyor aslında.’ diye sözlerine devam ederken ‘Tüketicinin son dönem ‘samimi’ olan markaları tercih ettiği gerçeğini düşününce Baymak’ın yapısında varolan samimiyeti sincapla iletişime taşımış olduk. Dedi. Son olarak da ‘Baymakla olan çalışma şekillerinde yaratıcılıklarını tetikleyen en önemli ve sihirli detayın Baymak yönetiminin yeni, farklı fikirleri uygulamaya açık olması olması olduğu için sincapla bu anlamda yepyeni fikirler üreteceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.
Günümüz reklamcılığında en önemli kavramın “samimiyet” olduğunu vurgulayan Kanık, “Artık samimi ve içten olmayan markalara tüketici güven duymuyor. Güven duymadığı bir ürünü de satın almayı tercih etmiyor. Biz burada bir markanın, kendisini sorgulayacak kadar samimi davranmasını hedefledik. Sincabın kendisinin bile ‘Benim burada ne işim var?’ diye sormasının, tüketici nezdinde yaratacağı şeffaflık ve içtenliğe odaklandık” diye konuştu.
Yorumlar