Skip to main content

Deveci Tech’in Kurucusu Kerem Deveci ile başarılı projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Bu ay sayfalarımıza taşıdığımız Deveci Tech; metrobüs ve karayollarında araçların ürettiği rüzgârı kullanarak yenilenebilir enerji üreten bir girişim. Deveci Tech’in Kurucusu Kerem Deveci ile başarılı projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Deveci Tech hangi problemleri çözmek için ortaya çıktı?

Elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle, elektrik üreten yolların da geleceği açıldı. Mevcut enerji sistemlerinde üretilen enerjinin nakli sırasında oluşan kayıplar çok fazla, bu sebeple de Avrupa “Lokal Grid” sistemine geçmeye karar verdi. Bu sistem “Enerjiyi ürettiğin yerde tüket veya enerji tüketilen yere yakın enerji kaynakları kur” düşüncesini içeriyor. Ayrıca artan enerji ihtiyacı ve fosil yakıtların tüketimi çevreye geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Biz atıl biçimde duran karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürüp, enerji üreten yolları ortaya çıkartabilmek ve enerji kaynaklarını şehrin merkezine sokarak daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi planlıyoruz.

Ne zaman kuruldu?

Projemizin saha testlerine Şubat 2018 yılında başladık ve tamamladık. Şu an son üretim ürünümüzün hesaplamalarını bitirmekle uğraşmaktayız.

Nasıl bir teknoloji kullanıyorsunuz?

Metrobüs ve karayollarında araçların seyir halindeyken ürettiği rüzgârı kullanarak yenilenebilir enerji üreten solar panel destekli, hibrit dikey eksenli rüzgâr türbini; hem taşıtların oluşturduğu rüzgardan faydalanırken hem de doğal rüzgarları kullanarak enerji üretiyor, aynı zamanda üzerine yerleştireceğimiz sensörler ve IOT platformu ile şehir içi sıcaklık, nem, rüzgar, CO2 ölçümü yapıyor. Yapılan ölçümler ile karbon ayak izi haritasını çıkartıp şehrin konforunu sağlarken, deprem izleme istasyonu ile de olası İstanbul depreminin tahminlerine bilgi sağlayarak, şehrin güvenliğine de katkıda bulunmuş oluyor.

Hedefiniz ne?

Avrupa daha sonra dünyada çeşitli ülkelerin karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürmek ve geleceğin şehirlerini inşa etmek en büyük amacımız. Benim asıl amaçlarımdan biri de teknoloji üretmek ve genç arkadaşları bu yolda teşvik edebilmek.

Mercedes-Benz Türk StartUP’ın girişimin büyüme sürecine katkıları ne oldu?

Bize inanan ilk kurum Mercedes-Benz Türk oldu. Mercedes-Benz Türk StartUP yarışmasında teknoloji alanında birincilik ödülünü aldıktan sonra işlerimiz daha hızlı ve güvenilir bir şekilde büyümeye başladı. Mercedes-Benz Türk’ün ödül verdiği bir girişime, dünya çapında bütün kapılar açılıyor. Silikon Vadisi’nde referans gösterildik. Forbes, World Economic Forum,BBC News Cheddar, 9gag, Reddit gibi her alandan sosyal medya sayfalarında paylaşıldık, dünya basınında yer aldık. Dünyanın her köşesinden yatırımcı ve devlet yetkilileri bize ulaşmaya başladılar.