Skip to main content

Avrupa Parlamentosu, yapay zekânın risklerini sınırlamaya yönelik kurallar getiren ilk yasal düzenleme olan Yapay Zekâ Yasasını onayladı.

Avrupa Parlamentosu’nun 13 Mart Çarşamba günkü genel kurulda 46’ya karşı 523 üyenin oyuyla kabul edilen Yapay Zekâ Yasası, insan haklarını ihlal edecek birçok yapay zekâ uygulamasını yasaklıyor. Bu uygulamalar arasında yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan sistemler de yer alıyor.

AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından 21 gün sonra aşamalı olarak yürürlüğe girecek yeni yasa hakkında Avrupa Parlamentosu Üyesi Dragos Tudorache şunları söyledi: “Yapay zekâ yasası yolculuğun sonu değil, teknoloji etrafında inşa edilen yeni yönetişimin başlangıç ​​noktasıdır.”

Çin zaten daha önce yapay zekâya yönelik çeşitli yasa taslaklarını uygulamaya koymuştu. Ekim 2023’te ABD Başkanı Joe Biden da yapay zekâ geliştiricilerinin verileri hükümetle paylaşmasını gerektiren bir kararname çıkarmıştı. Ancak Avrupa Birliği daha ileri giderek dünyanın ilk yapay zekâ yasasını onayladı.

Yapay Zekâ Yasası nasıl işleyecek?

Yasanın ana fikri, yapay zekânın topluma zarar verme kapasitesine göre düzenlenmesi. Yani risk ne kadar yüksek olursa kurallar da o kadar katı olur.

Bu yasa ile özellikle güvenlik güçlerinin kullandığı biyometrik yüz tarama teknolojilerine sınırlamalar getiriliyor. Avrupa vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini tehdit eden yapay zekâ uygulamalarını yasaklayan yasa tasarısı, özellikle güvenlik kameralarından veya internetten alınan görüntülerin saklanmasını sağlayan sistemlere odaklanıyor.

Yasa ile ayrıca özellikle okul ve iş yerlerinde görülen ve kullanıcının güvenlik açıklarını manipüle etmek için kullanılan sosyal puanlama sistemlerine de kısıtlama getiriliyor.

Yasa aynı zamanda üretken yapay zekâ araçlarını ve OpenAI’ın ChatGPT’si gibi chatbot’larını destekleyen sistemlerin oluşturduğu risklerle mücadele etmek için hükümler de ortaya koyuyor.

Yasa kapsamında, “deepfake” adı verilen, yapay veya değiştirilmiş görsellerin, ses veya video içeriklerinin açıkça belirtilmesinin de zorunlu olacağını belirtelim.

Kaynak: MEPs approve world’s first comprehensive AI law – BBC