Skip to main content

Tim Cook, Apple’ın Çin hükümeti tarafından uygulanan bazı sıkı düzenlemelerden etkilenmemesi için başarılı bir lobicilik faaliyeti yürüttü.

2010’lu yılların ortalarında Tim Cook’un sıklıkla yaptığı Çin ziyaretleri hakkında raporlar, röportajlar ve Apple belgelerine dayanılarak hazırlanmış bir raporda şirketin CEO’su Tim Cook’un Apple ile Çin hükümeti arasında bağları güçlendirmek için sarf ettiği efora ve bu eforun sonucu olarak 275 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atıldığına yer verildi.

The Information tarafından yayınlanan rapora göre 2016 yılında imzalanan beş yıllık, bağlayıcı olmayan anlaşmada Apple’ın Çin’in teknoloji altyapısına destek vermeyi ve ülkede eğitim faaliyetleri yürütmeyi taahhüt ettiği öğrenilirken, Cook’un bu anlaşmayı Apple’ın ülkedeki sıkı düzenlemelerin etkisini azaltmak amacıyla imzaladığı belirtildi.

Altyapı ve eğitim desteğinin yanı sıra, Apple ayrıca Çinli teknoloji şirketlerinden daha fazla donanım ve yazılım desteği almayı, bu şirketlere yatırım yapmayı ve Çin üniversiteleri ile teknolojik araştırmalar konusunda iş birliği yapmayı da taahhüt etti.

Ars Technica, Apple’ın bu güne kadar verdiği sözleri önemli ölçüde yerine getirdiğini söylerken, diğer şirketlerin sorun yaşayabileceği pek çok düzenlemenin etkisini hissetmeden yoluna devam ettiği birkaç örneği okuyucuları ile paylaştı. Çin hükümetinin Çinli şirketlere devri konusunda baskı yapmasına rağmen Apple’ın bölgedeki iCloud şifre anahtarlarını devretmemesi ve Çin hükümetinin yasaklarından kurtulmak amacıyla bazı uygulamaların Apple’ın isteği üzerine yasaklı uygulamalar listelerinden çıkarılmaları örnek gösterildi.

Haberde dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen tüketici pazarlarının Çin’de olduğuna dikkat çekilirken, bu pazarların Batı dünyasında alışılagelenden farklı kurallarla yönetildiği, Çin’de yer almak isteyen şirketlerin Çinli şirketler ile iş birliğine gideceklerini taahhüt ettikleri ve diğer şirketlerin Apple gibi lobicilik faaliyetleri yürüttüğü aktarılırken; bu faaliyetlerin her zaman bu kadar gizli olmadığının altı çizildi. Bu başarının, Steve Jobs’un yeni ürün kategorilerini tanıtması ve öncülük etmesi ile hatırlandığı gibi Tim Cook’un Apple’ı daha gelişkin, verimli ve kârlı küresel bir şirket haline getirmesi ile hatırlanmasında önemli rol oynayabileceği eklendi.

Kaynak: Report: Apple CEO Tim Cook engineered a secret $275 billion deal with China – Ars Technica