Threads’in yakın zamanda tanıtılan anahtar kelime ile arama yapma özelliğinin bazı konu başlıklarında çalışmadığı ortaya çıktı. Uygulama şu anda, “aşılar”, “covid” ve daha önce Meta platformunda yanlış bilgilerle ilişkilendirilen diğer kelime varyasyonları da dahil olmak üzere, bir dizi “potansiyel olarak hassas” kelimeler için yapılan aramaları engelliyor.
İlk olarak The Washington Post tarafından bildirilen sınırlamalar, Meta’nın en yeni uygulamasında tartışmalı içeriğin yayılmasını engellemeye yönelik bir hamle olabilir. Şirket, “covid”, “koronavirüs”, “covid-19”, “aşılar” ve “covid aşıları” dahil olmak üzere covid ve aşıyla ilgili bir dizi terimin yanı sıra vahşet, çıplaklık ve seks gibi potansiyel olarak hoş olmayan içeriklerle ilişkili diğer terimleri de engelledi.
Konuya ilişkin Meta, The Washington Post’a yaptığı açıklamada aramaları engellediğini doğruladı ve bunu geçici bir önlem olarak nitelendirdi. Açıklamada “arama işlevinin, potansiyel olarak hassas içeriği gösterebilecek anahtar kelimeler için sonuçları geçici olarak sağlamadığı” belirtildi.
Aynı zamanda Threads’i de yöneten Instagram başkanı Adam Mosseri, X paylaşımında şirketin son hatalardan ders almaya çalıştığını ve aramayı başlatırken dikkatli olmaya yönelmenin daha iyi olduğuna inandığını ifade etti.
I hear you, and we’re working to support more searches quickly. We’re trying to learn from last mistakes and believe it’s better to bias towards being careful as we roll out search.
— Adam Mosseri (@mosseri) September 11, 2023
Meta’nın bu hamlesi Threads’in geliştirilmesinde ne kadar aceleci davrandığını gösteriyor. Uygulama, küçük bir grup Instagram mühendisinin proje üzerinde çalışmaya başlamasından yalnızca beş ay sonra yayımlanmıştı. Bu da Threads’in bazı önemli özellikleri olmadan başlatıldığı anlamına geliyordu. Meta, Threads’in Instagram ile aynı güvenlik politikalarına sahip olduğunu söylese de, uygulamadaki içeriği denetleme planları hakkında pek fazla ayrıntı açıklamadı.
Kaynak: Meta is blocking ‘potentially sensitive’ topics from Threads search – engadget
Yorumlar