Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada sosyal medyanın demokrasi ile ilişkisine değinen eski ABD Başkanı Barack Obama, modern internet dünyasının demokrasinin zayıflamasının en önemli etkenlerinden biri olduğunu, insanlığın kötü yönlerinin etkisini artırdığını ve sosyal medya şirketlerinin var olandan daha fazla hükümet denetimi altına girmeleri gerektiğini söyledi.
Obama, ayrıca, sosyal medyanın ve internetin etkilerinin tamamının belirli bir niyetin sonucunda oluşmadığına ve bu etkilerin tümünden kaçınmanın mümkün olmadığına değinirken; yaşananları insanların bir anda 7 gün 24 saat erişilebilir küresel bir bilgi ağına bağlanmalarına bağlıyor.
Bazı internet şirketlerinin, özellikle de sosyal medya şirketlerinin aldıkları kararların demokrasi üzerinde etkisi olduğunu söyleyen Obama; hız, kişiselleştirme ve etkileşim için optimize edilmiş olan sosyal medya platformlarının toplumdaki ayrışmaları derinleştirerek kutuplaşmalara yol açtığını belirtti. Obama, ayrıca, görülen trendlerin daha da kötüleyeceğine inandığını, sofistike yapay zekânın yanlış bilgilerin ayırt edilmesini zorlaştıracağını söyledi.
Obama, çözüm olarak, Section 230 adıyla anılan, teknoloji şirketlerinin kullanıcılarının paylaştığı içeriklerden sorumluluğunu ortadan kaldıran ve içerikleri diledikleri gibi yönetmelerini sağlayan kanunda değişiklikler yapılmasını önerirken; ABD Başkanı Joe Biden’ın Section 230’un tamamıyla kaldırılması fikrine, kanunun tamamıyla kaldırılmasının bir çözüm olmayacağı gerekçesiyle karşı çıktı.
Hükümetlerin sosyal medya platformlarının algoritmalarına bir dereceye kadar müdahale edebilmeleri gerektiğini söyleyen eski başkan, şirketlerin en azından araştırmacılar ve düzenleyiciler ile bilgi paylaşımında bulunmaları gerektiğini savundu.
Yorumlar