Skip to main content

Avrupa’nın bir enerji krizinin ortasında olduğu bu dönemde nükleer santrallerinin yarısını kapatmayı hedefleyen Almanya’nın bu kararı enerji arzı ve karbon salımını azaltma hedefleri konularında sorunlara yol açabilir.

Nükleer reaktörlerinin yarısını kapatma kararı alan ve bu nükleer santralleri tamamen devreden çıkarma işlemi için yıl sonunu hedef olarak belirleyen Almanya’nın bu karar için olabilecek en kötü zamanı seçtiği konuşuluyor.

Avrupa’nın elektrik ağlarına oldukça büyük bir yük bindirecek olan bu devreden çıkarma işlemi, aynı zamanda Avrupa’nın tarihinde yaşadığı en büyük enerji krizlerinden birine de denk geliyor.

Grohnde, Gundremmingen C ve Brokdorf adlı nükleer santrallerin devreden çıkarılması, ülkede sadece üç adet aktif santral bırakacak. Bu geri kalan üç santralin de 2022 yılının sonuna kadar tamamen devreden çıkarılması planlanıyor.

Nükleer santrallerin düşük karbon salımı ile enerji ürettikleri bilinirken, Almanya’nın devre dışı bırakma kararları hem enerji arzında sorunlara yol açabilir hem de ülkenin karbon salımını artırabilir.

2011 yılında Japonya’da yaşanan Fukushima felaketinden sonra nükleer santrallerini kapatma kararı alan Almanya, o dönemde yenilebilir enerjide dünya lideri olmasına rağmen kömüre ve linyite günden güne daha bağımlı hale geldi. Sıfır karbon salımı amaçlayan ülke, kömür lobisine, rüzgar türbini protestocularına ve otomobil üreticilerine büyük tavizler verdi.

Ülkenin nükleer enerji santrallerini devre dışı bırakmasının yaratacağı sorunlar ile ülkenin kömüre ve doğalgaz santrallerine bağlı olacağı önceden biliniyordu. Zira nükleer santraller, rüzgar ve güneş enerji sistemlerinin aksine rüzgarsız ve güneşsiz günlerde de gün boyu enerji üretebiliyorlar. Buna rağmen ülkenin 4 gigavatlık temel enerji tedariğinin sistemden çıkarılması fiyatların artışına da yol açıyor. Bloomberg, bu duruma bağlı olarak 2022 için elektrik dağıtımının beş kat daha pahalı olacağını aktardı.

Almanya, an itibarıyla bir ikilem içerisinde bulunuyor; zira nükleer santrallerin açık tutulabilmesi için yüz milyonlarca euroluk yatırım gerekirken, ülke, bu santrallerin devre dışı bırakılmalarının ardından enerji üretimi daha maliyetli olan ve daha fazla karbon salımına yol açan kömür ve doğalgaz santrallerine bağımlı olacak.

Almanya, 2038 yılına kadar tüm taş kömürü santrallerini devre dışı bırakmayı, 2024 yılına kadar ise linyit santrali sayısını %16 azaltmayı hedefliyor.

Kaynak: Germany Is Closing Half of Its Reactors at Worst Possible Time – Bloomberg