Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019-2021 yıllarını orta vadeli programı (OVP) açıkladı. Programda Initial Coin Offering (ICO) yöntemiyle proje finansmanı yöntemi de yer aldı. Konuya ilişkin OVP’de tam olarak şu ifadeye yer veriliyor: “Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır.”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı OVP, şu bölümlerden oluşuyor. “dengelenme, disiplin ve değişim”, “enflasyon”, “kamu maliyesi,” “cari açık”, “büyüme ve istihdam”, “bankacılık sektörü ve reel sektör kredileri” ve “programlar ve projeler.” ICO ise “büyüme ve istihdam” başlığı altında aktarılıyor.
Türkiye’de ICO denemesi
ICO aynı halka arz gibi (initial public offering-IPO) bir finansman yöntemi. En basit haliyle, “yeni projelerin bitcoin ve ether karşılığında temel kripto paralarını sattığı para toplama mekanizması” şeklinde tanımlamak mümkün. Pek çok kişi ICO’yu kurucuların haksız sermaye artırımı yapmasını sağlayan herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan menkul değer olarak görürken, bir kısım ise geleneksel girişim fonlama modelinde bir yenilik olduğunu düşünüyor.
Öte yandan, Türkiye’de de bir ICO denemesi yapıldı. 1 Mart’ta duyurusu yapılan NeXpara isimli ICO, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan (BDDK) lisans alamaması nedeniyle 14 Mart’ta piyasadan çekildi. 1 Mart’taki duyurunun ardından 2 milyon 840 bin TL toplayan NeXpara, bu miktarı yatırımcılarına iade etti.
Yorumlar