Apple, 22 Eylül 2016 tarihinde “Spatial Headphone Transparency” adını verdiği, kulaklıklara yönelik yeni bir sinyal işleme tekniği için patent başvurusunda bulunmuştu. Apple’ın başvurusu geçtiğimiz Temmuz ayında kabul edildi ve böylelikle Apple, kullanıcıların kulaklık ile dinleme deneyimlerini değiştirmeyi hedefleyen bu tekniğin patent sahibi oldu.
Peki, nedir bu “Spatial Headphone Transparency”?
“Uzaysal Kulaklık Şeffaflığı” ya da “Alansal Kulaklık Şeffaflığı” diyebildiğimiz sinyal işleme tekniğine birlikte bakalım…
Apple, bu tekniğin arkasındaki mantık için ‘acoustic transparency’ (akustik şeffaflık) terimini kullanıyor. Çalışma prensibi şu şekilde:
- Kulaklık, üzerinde bulunan mikrofonlar aracılığı ile kullanıcının etrafındaki sesleri alıyor.
- Bu sesler, sol ve sağ kanallar ayrı ayrı olmak üzere, özel bir algoritma ile işleniyor ve kullanıcının dinlemekte olduğu sinyal/program (müzik, podcast vb.) ile karıştırılıyor.
- Bu sayede kullanıcı, dinlemekte olduğu programı kulaklık takmadan dinliyormuş gibi oluyor.
Apple’ın bu ses işleme tekniğinin bir özelliği de kulaklığa verilen çevre seslerinin uzaysal/alansal dağılımını ve yerleşimini koruması. Apple bunu başarabilmek için duyum ve lokalizasyon üzerinde büyük etkisi olan kafa ve diğer anatomik özellikleri hesaba katıyor.
Apple’ın bu yeni ses işleme tekniği ile başarmayı hedeflediği diğer bir şey ise kullanıcının kulaklık ile dinlediği müziği ya da herhangi bir programı “kafasının içinden” alıp “kafasının üstüne” taşımak. Diğer bir deyişle, Apple, kullanıcının kulaklık ile müzik dinlerken müziği kafasının içinde duymasını değil, kafasının üzerindeki bir çift hayali hoparlörden dinlemesini istiyor. Bu sayede müziğin kulaklıktaki çevre seslerden ayrışmasını ve kullanıcının yakınında olan sesleri müzik tarafından maskelenmeden duymasını amaçlıyor.
Patent dosyasına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Apple’ın 2019 yılında piyasaya sürmek için kulak üstü tipte yeni bir kulaklık üzerinde çalıştığı söylentiler arasında. Apple’ın yeni kulaklığında yeni ses işleme tekniğini kullanmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Ufuk Önen / Ses Tasarımcısı
Yorumlar