Bu ayın öne çıkanları; Süper Lig maç yayınları sırasında Periscope’a gelecek erişim yasağı, Tesla’nın borsadan çekilme kararı ve Türkiye’nin ABD ürünlerine uygulayacağı boykot kararı.
Scope’da 90 dakikalık erişim yasağı
İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından verilen karar gereği, Süper Toto Süper Lig maçlarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere Periscope’a erişim yasağı uygulanacak. İlgili yayınların yayın hakkının Davacı Digitürk’e ait olduğu ve uygulama üzerinden maçların izinsiz olarak yayınlandığı iddiasıyla verilen bu kararın, belli hesaplar hakkında olmayıp tüm uygulama hakkında verilmiş olması ise kişilerin haber alma ve iletişim özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle eleştirilere konu oldu.
Tesla borsadan çekiliyor
Elon Musk’ın Tesla’yı hisse başına 420 dolardan borsadan çekme kararını Twitter’dan duyurması üzerine, ABD hükümeti, şirketin borsadan çekilme kararının incelenmesi için komisyon kurdu ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından resmi soruşturma başlatıldı.
Konum servisleriniz kapalı da olsa Google sizi takip ediyor
AP tarafından bildirildiği üzere, Google’ın kullanıcıların rızası olmadığı açıkken dahi onların hareketlerini takip ettiği belirtildi. Google hizmetini kullananların gizlilik ayarları değişmiş olsa dahi, bulundukları yerlerin kayıt altına alındığı belirlendi. Princeton Üniversitesi’nce doğrulanan araştırmaya göre konum servislerinin kapalı olması halinde dahi yakındaki baz istasyonları aracılığıyla Google’a sürekli veri iletildiği ortaya çıktı. Google’ın henüz bu duruma son verileceğine dair bir açıklaması ya da girişimi olmadı.
ABD’nin elektronik ürünlerine boykot
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘İktidarının 16. Yılında AK Parti Sempozyumu’ kapsamında yaptığı konuşmada ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulaması yapılacağını açıkladı. Türk ve dünya basınında ses getiren bu açıklama sonrasında ticari bazı dengelerin de değişeceği düşünülüyor.
BİM’in iPhone satışlarını durdurmasının gerçek sebebi ne?
BİM, iphone 6 satışlarını durdurdu. Bu durumun Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklama ile ilgili olduğu düşünülmekte ancak diğer yanda Apple tarafından BİM ‘e Apple’dan izinsiz şekilde Dubai’den iPhone getirerek satıldığı için dava açıldığı ve satışların durdurulmasının mahkeme kararına bağlı olduğu iddia ediliyor. BİM tarafından henüz bir açıklama yapılmış değil, ancak mahkemeler distribütör dışında yollarla getirilen ürünlerin satışına dair bu tedbiri uygulamada almaktadır.
Ünlülere şantaj davası
58 kişiden oluşan ünlülerin Instagram ve Twitter hesaplarını ele geçirerek para isteyen 12’si tutuklu 18 sanığın davası görülmeye başlandı. Örgütlü suçtan yargılanan sanıkların mahkeme önünde ifadeleri alındı. Ducky Layne adlı grup üyeleri hakkında bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma, bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, şantaj, hakaret ve taciz” suçlarından 3 yıldan 1321 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Apple iPhone patlamasına ilişkin dava
Güney Carolina’da iPhone 6 telefonun cebinde patlaması sonucu vücudunda yanıklar oluşan kişi tarafından Apple’a ve sigorta şirketine tazminat davası açıldı. Apple herhangi bir açıklama yapmasa da tazminat davasının sonucu bekleniyor. Daha önce ABD’de benzer bir olay aynı dönem Samsung telefonda yaşanınca da tazminat davası açılmıştı.
Berat Albayrak’a Facebook’tan hakarete dava
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkında 24 Haziran seçimleri sonrası Facebook üzerinden ağır hakarette bulunan bir kişi hakkında kamu görevlisine hakaret suçundan soruşturma başlatıldı. Her ne kadar haberlerde içeriğin ne olduğu belirtilmese de, TCK md 125’de düzenlenen hakaret suçuna değinmekte fayda var. Yaptırımı 3 aydan 2 yıla hapis olan bu suçun kamu görevlisine karşı işlenmesi durumunda verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamıyor. Yani kamu görevlisine hakaret edince cezası daha ağır.
Alex Jones’u Twitter hariç herkes engelledi
ABD’li komplo teorisyeni gazeteci yazar, Trump fanı Alex Jones’un, ırkçı ve cinsiyetçi nefret söylemi içeren tavrı ve yayınları, paylaşımları sebebiyle Youtube, Spotify, ITunes dahil pek çok sosyal medya platformunda Alex Jones ve Infowars kanalı engellendi, içerikleri yayından kaldırıldı. Ancak Twitter tarafından herhangi bir engelleme yapılmaması, sosyal medyada kullanıcılar tarafından tepki yarattı. Bunun üzerine şirketin CEO’su Jack Dorsey, şirket kurallarını ihlal etmediğinden böyle bir şey yapılamayacağını duyurdu.
Hindistan’dan girişimciler için yasal düzenleme
Yerli girişimleri destekleme amacı taşıyan ve Hindistan’da yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasal düzenlemeler gereği, verilerin yalnızca ülke içinde depolanması gerekecek ve yabancı teknoloji firmalarının reklam faaliyetleri denetlenecek. Tabii bu yasal düzenlemelere teknoloji devlerinin uyumu merak konusu. Diğer yandan Hindistan kripto paraları, kamuda metropol kartları gibi akıllı kartlar yerine kullandırma planını duyurdu.
YouTube korku filmi The Nun’ın reklamını yayından kaldırdı
YouTube, korku filmi The Nun için hazırlanan ve pek çok videodan önce yayınlanan reklamı yayından kaldırdı. Bir süre sessiz bir ekranda kullanıcının bekletilerek aniden korkutucu bir görüntünün yüksek sesle ekrana geldiği videonun kaldırılma sebebi, YouTube’da şok ve korku yoluyla reklam yapmanın yasak olması.
Playboy’dan kripto para şirketine dava
Playboy dergisi daha önce web sitesinde abonelik ve web sitesi ödemelerinde kripto para kullanılabileceğini duyurmuştu. Ancak iddialara göre anlaşma yaptığı Global Blockchain Technologies (BLOC)’ın sözleşme kurallarını ihlal etmesi sebebiyle dava açmaya hazırlandığı belirtildi. Kripto para entegrasyonlarının Playboy’un medya platformlarında henüz gerçekleştirilmediği iddia ediliyor.
Av. Şebnem Ahi
Yorumlar