Rekabet Kurumu (RK), Hürriyet Emlak ve Sahibinden’e online gayrimenkul ilanlarındaki hâkim durumunu aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullandığı iddiasıyla başlatılan soruşturmayı sonuçlandırdı. RK’nın sitesinde 22 Eylül’de yayımlanan karara göre, iki girişim için soruşturma açılmasına gerek görülmedi.
RK’nın açıkladığı kararda Sahibinden ve Hürriyet Emlak aleyhine Ankara, Balıkesir ve İstanbul’dan 10’un üzerinde emlakçının başvuru yaptığını görüyoruz. Bu emlakçılar Aralık 2016 ve Mart 2017 arasında her iki girişimin hâkim durumlarını aşırı fiyat uygulayarak kötüye kullandığı iddiasıyla soruşturma başlatılmasını talep ediyor. Emlakçıların iddiasına göre, Sahibinden kurumsal müşterilere sattığı emlak ilanlarının paket fiyatlarını son dört yılda 10 kat civarında artırıyor. Pazarda ikinci konumda olan Hürriyet Emlak’ın ise 2016 yılında bin 100 TL olan paketin muadillerinin 3 bin 228 TL olduğu iddia ediliyor.
Sahibinden ve Hürriyet Emlak “hâkim durum”da mı?
Açılan soruşturmanın “hâkim durumun kötüye kullanılması” ifade edildiği kararda, hâkim durumun 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre tanımına da yer veriliyor: “Belirli bir piyasadaki bir veya birden fazla teşebbüsün, rakipleri ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleyebilme gücü.” Bu tanıma paralel olarak ise hâkim durumdaki teşebbüsün pazar payının yüzde 40 ve üzerinde olması gerektiği ifade ediliyor.
Kararda girişimlerin ziyaretçi sayıları, kurumsal üye sayısı, kurumsal üyelik gelirleri ve yıllara göre fiyatlarında gerçekleştirdikleri fiyat artışları gibi verilerin paylaşıldığı tabloları ticarî sır olduğu gerekçesiyle göremiyoruz. Bununla birlikte Hürriyet Emlak’ın pazar payının yüzde 40’ın altında olması nedeniyle soruşturma açılmaması gerektiği hükmüne ulaşılıyor. Sahibinden için ise fiyat artışları için Hürriyet Emlak’la benzer şekilde hareket etmediği ve artış oranlarında Hürriyet Emlak’la benzerlik bulunmadığı görüşü aktarılıyor.
Tarafların RK’nın kararına 60 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.
Yorumlar