Skip to main content

Sosyal girişim Fairphone ikinci tur yatırımını aldı.

Akıllı telefonlarda çatışmaya yol açmayan madenler (conflict-free minerals) kullanmayan sosyal girişim Fairphone, 6,5 milyon Euro yatırım aldı. Çatışmaya yol açmayan madenleri şöyle açıklayabiliriz: Dijital cihazlarda bulunan tantalum, kalay, tungsten ve altın gibi madenler bu cihazların ayrılmaz bir parçası. Bu madenler dizüstü cihazlardan telefonlara, tabletlerden uçaklara kadar hemen her alanda kullanılıyor. Bu madenlerin önemli bir bölümü Afrika’dan çıkarılıyor ve kıtadaki zorba yönetim ve isyancıları finanse etmeye yarıyor. Milisler ve gerilla gruplar, bu madenleri satarak kendilerine fon sağlıyor. İşte, Fairphone bu sürece müdahale ediyor ve buradaki tedarik zincirini şeffaf hale getiriyor.

Fairphone maliyet kalemlerini paylaşıyor

Hollandalı girişim Fairphone aslında 2010’da bir farkındalık kampanyası olarak hayata geçti ve 2013’te bağımsız bir şirkete dönüştü. Eylül 2013’te ilk Fairphone’u çıkaran girişim, 15 bin Euro tohum yatırımla kuruldu. (İlk Fairphone’un fiyatı 325 Euro idi) Daha sonra Ekim 2015’te 9 milyon Euro’luk ilk yatırımını alan Fairphone, aynı yıl Avrupa’nın en hızlı büyüyen girişim oldu. Hollandalı firma bu dönemde çeşitli ödüller de kazandı ve Aralık 2015’te Fairphone 2’yi piyasaya sürdü. Yeni modelin fiyatı ise 525 Euro idi. Fairphone’un diğer bir özelliği ise ürettiği modellerin maliyet kalemlerini şeffaf şekilde açıklaması. Ekteki grafikte Fairphone 2’nin maliyet dağılımını görebilirsiniz.

Fairphone’un sitesindeki verilere göre, bugüne kadar 140 binden fazla akıllı telefon satıldı. Kurucu ve CEO’su Bas van Abel olan Fairphone, yeni aldığı yatırımla toplam 15,5 milyon Euro’luk yatırıma ulaştı.