Skip to main content

Dijital dönüşüme hızlı adapte olan kurumlar, oyun geliştirme ekosisteminde yer alan oyuncular, talebe göre bulut tabanlı ürün geliştiren sistemler, mobil uygulama aracılığı ile teslimat hizmeti sunan girişimler ve gig ekonomisi alanında hizmet veren şirketler 2020’yi krizden fırsata çevirmeyi başardılar.

Dünya genelinde zorlu bir yıl olarak geçen 2020, kişisel planlarımızı olduğu gibi iş planlarımızı da etkiledi. Bazı sektörleri olumsuz etkilerken bazı sektörleri de olumlu etkileyen bir süreç gözlemledik. Girişimlerin bir kısmı bu durumdan ciddi bir şekilde etkilenirken bir diğer kısmı ise mevcut duruma ürünlerini hızlıca adapte ederek krizi fırsata çevirmenin yolunu buldurlar.

Özellikle dijital dönüşüme hızlı adapte olan kurumlar, oyun geliştirme ekosisteminde yer alan oyuncular, talebe göre bulut tabanlı ürün geliştiren sistemler, mobil uygulama aracılığı ile teslimat hizmeti sunan girişimler ve gig ekonomisi alanında hizmet veren şirketler 2020’yi krizden fırsata çevirmeyi başardılar.

2020’de dünyada yükselen girişim ekosistemleri

Startup Genome’un her yıl yayınladığı dünyadaki girişim ekosistemi raporuna göre 2020’de hızla yükselen ekosistemlerin çoğu Asya ülkelerinden.

Yayınlanan raporda, girişim ekosisteminde yükselen 100 şehrin listelendiği raporda ilk 10’da; Mumbai, Jakarta, Zürih, Helsinki, Guangzhou, Barcelona, Madrid, Philadelphia, Manchester- Liverpool ve Kuala Lumpur yer alıyor. İstanbul ise listede 16. sırada kendine yer bulmuş. 2021’de ilk 10’da yer alacağımızdan şüphem yok.

Yükselen girişim ekosistemi değerlemesine göre en iyi şehirler

Asya ülkeleri ağırlıklı olan ekosistem değerlemesi listesinde ilk sırada 26,3 milyar dolarla Jakarta geliyor, Guangzhou 19,2 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, Kuala Lumpur 15,3 milyar dolar, Mumbai, 15 milyar dolar, Nanjing 10 milyar dolar ile altıncı sırada yer alıyor. Manchester- Liverpool, Detroit, Zurich ve Portland ilk 10’da yer alan yer alan diğer ekosistemler. En iyi erken aşama finansmana sahip şehirler açısından baktığımızda ise liste başında yine Jakarta yer alıyor. Jakarta’yı sırasıyla Barcelona, Guangzhou, Mumbai, Taipei takip ediyor.

Avrupa girişimcilik alanında yolu açıyor

Dünya genelinde girişim ekosistemlerinin coğrafyalarının dağılımına bakınca ilk sırada yüzde 38’lik pay ile Avrupa ilk sırada yer alıyor. Bu yüzde 38’lik oranın, yüzde 8’ini sadece Doğu Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Son yıllarda hızla büyüyen girişim ekosistemine sahip Doğu Avrupa bloğu ülkeleri bir süredir teknoloji alanında adından sıkça söz ettiriyor. Avrupa’yı yüzde 32 ile Kuzey Amerika, yüzde 22 ile Asya Pasifik, yüzde 4 ile Afrika ve Güney Amerika takip ediyor.

Dünya geneline baktığımızda 2020’de de Silikon Vadisi değerleme olarak hala en büyük pasta dilimine sahip ekosistem. Fakat Avrupa ve Asya’daki girişim ekosisteminin hızla büyümesi de göz ardı edilemez. Asya ülkelerinin Covid-19’u daha hızlı bir şekilde atlatmaları ve yeni normale geçiş süreçlerinin hızlı olmasının yanı sıra, Çin’in Güney Doğu Asya ülkelerine yaptığı yatırımlar bu dengelerin değişmesinde büyük etken.

Seul’un yükselişi

Samsung, Hyundai gibi kurumsal devlerin merkezi olarak bilinen Seul, 2020’de girişim ekosisteminde atağa geçen şehirlerden biri. Yaklaşık 10 milyonluk yüksek eğitimli nüfusa sahip Seul, girişimcilik ekosistemini destekleyecek devlet programları ve dijital merkezler oluşturmuş durumda. Güney Kore pazarını yabancı girişimlere fırsat olarak sunuyor. Ayrıca yatırımcı endekslemesinde Seul’lu yatırımcıların puanı 10 üzerinden 9’dur.

2020’de hem sektörel hem de gelişen ekosistemler arasında dengelerin değiştiğine tanık olduk. 2021’de bunun yansımalarını sektörler ve pazarlar bazında hep birlikte göreceğiz.

Zeynep Gabralı, İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama Danışmanı