Skip to main content

2018 dünyada skandalların öne çıktığı bir yıl olsa da, birçok yeniliğe de tanıklık ettik. Geçen yıl dünyada öne çıkan dijital gelişmeleri derledik.

Huawei’nin CFO’su tutuklandı

Çin ile ABD arasındaki ekonomik savaş Aralık ayında yeni bir boyuta taşındı. Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Meng Wanzhou Kanada’da tutuklandı. Meng’in, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklandığı açıklandı. Yaklaşık 10 gün boyunca tutuklu kalan Meng, kefaletle, şartlı olarak serbest bırakıldı. Şartlar arasında Meng’in 7 milyonu nakit ve 3 milyonu gayrimenkul olmak üzere 10 milyon Kanada Doları kefalet bedeli ödemesi, Vancouver kentindeki evinde ikamet etmesi ve 7/24 izlenmesi yer alıyor.

Cambridge Analytica skandalı

Facebook’un kullanıcı bilgilerini uygunsuz bir şekilde siyasi danışmanlık ve veri analiz şirketi Cambridge Analytica ile paylaştığı ortaya çıktı. Mart 2018’de patlak veren ve 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiği bu skandal nedeniyle Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg özür diledi. Cambridge Analytica Mayıs 2018’de şirketi feshettiklerini duyururken, veri açıkları nedeniyle Facebook’a ilk ceza İngiltere’den geldi. Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO) tarafından Facebook’a kesilen ceza 500 bin pound olarak belirlendi.

Huawei akıllı telefon satışlarında Apple’ı geçti

Huawei, 2018’in ikinci çeyreğinde Apple’ı geride bırakarak, dünyanın en çok telefon satan ikinci üreticisi olmayı başardı. Huawei, akıllı telefon satışlarında Apple’ı geride bıraktı ve Samsung’un arkasına yerleşti. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 54 milyon akıllı telefon satan şirket, 41 milyon iPhone satan Apple’ı geride bıraktı. Huawei sadece Apple’ı sollamakla kalmayıp, aynı zamanda ilk sırada bulunan Samsung’la da arasındaki farkı azalttı. Samsung, 73 milyon telefon satışıyla lider durumda bulunuyor.

Bitcoin’in düşüşü

1 Ocak 2018’de 13 bin 850 dolar fiyata sahip olan kripto para Bitcoin, 7 Aralık 2018’de 3 bin 485 dolardan işlem görüyordu. Dolayısıyla, geçen yılı Bitcoin için bir kayıp olarak görmek mümkün. Bu düşüşün nedenleri arasında ise kredi kartıyla bitcoin alamama, bitcoin’in kriminal ortamda kullanılması, düzenleyici kurum ve mevzuat yönünden eksiklik, sosyal medyada bitcoin reklamlarının yasaklanması ve devam eden soruşturmalar gösterilebilir. Ayrıca Çin’in Bitcoin’i kendi para birimi Yuan’a rakip görerek yasaklaması da diğer bir neden olarak ele alınabilir.

Apple ve Amazon’un piyasa değeri bir trilyon doları aştı

Apple piyasa değeri bir trilyon dolara ulaşan ilk ABD’li teknoloji şirketi oldu. 2 Ağustos 2018’de bu değere erişen Apple’ın ardından Amazon da aynı değere varmayı başardı. Amazon bir trilyon dolara değere sahip olduğu tarih ise 4 Eylül 2018. Apple, 12 Aralık 1980’de halka açıldığında hisseleri 22 dolardan işlem görmeye başlamıştı. 6 Aralık 2018’deki hisse fiyatı ise yaklaşık 175 dolar idi. 1994’te kurulup 1997’de halka açılan Amazon o tarihte 18 dolarlık hisse değerine sahip idi. 6 Aralık 2018’deki değeri ise bin 699 dolar seviyesinde.

Yapay zekânın yaptığı resim açık artırmada satıldı

Yapay zekâ programı tarafından çizilen resim açık artırma ile 432 bin dolara satıldı. 25 Ekim 2018’de satılan portre için tahmin edilen değer 7-10 bin dolar aralığını aştı. New York’taki Christie’s müzayede evinde satılan Edmond Belamy’nin Portresi adlı eser, merkezi Paris’te bulunan Obvious (Aşikâr) adlı sanat kolektifinin geliştirdiği bir yapay zekâ programının imzasını taşıyor. Yapay zekâ algoritması 14. ve 20. yüzyıllar arasında yapılan 15 bin portreyi içeren bir veri tabanına sahip.

Falcon Heavy, Mars’a doğru yola çıktı

Elon Musk’ın sahibi olduğu Space-X şirketi, bugüne kadar üretilmiş en güçlü roket olan Falcon Heavy ve bir Tesla otomobili Mars’a doğru yola çıkardı. Ancak Şubat 2018’de hüsranla sonuçlandı. Zira, Falcon Heavy ile uzaya gönderilen Tesla, planlanan Mars rotasını tutturamadı. Otomobilin kendisini Mars’ın yörüngesinin yakınlarında bir yere doğru götürecek bir yörüngeye oturtması tasarlanıyordu. Ancak roket gerekenden fazla ateşlenince araç farklı bir rotaya girdi ve aracın Mars’a ulaşması imkânsız hale geldi.

Google’da cinsel taciz protestosu

Kasım 2018’de Google çalışanları, şirketin kadın çalışanlarına yönelik muamelesini protesto için dünya genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Google çalışanları, şirketin cinsel taciz iddialarını ele alış biçimini değiştirmesini, dava açma haklarını engelleyebilecek “zorunlu hakemlik” uygulamasına son verilmesini istiyor. Hakkında taciz iddiası bulunan 48 çalışanı tazminatsız kovan Google CEO’su Sundar Pichai ise çalışanların eylemine destek verdiğini ifade etti.

Salesforce CEO’su Time dergisini satın aldı

Salesforce CEO’su Marc Benioff ve eşi Lynnne Benioff , Time Magazine’i 190 milyon dolara satın aldıklarını açıkladı. Satın almaya ilişkin bir değerlendirme yapan Time Magazine Genel Yayın Yönetmeni Edward Felsenthal’a göre, Benioff’lar Time’ı bir aile yatırımı olarak görüyor. Öte yandan, 2018’de ekonomi ve iş dünyası dergisi Fortune, Kasım 2018’de 150 milyon dolar ve Los Angeles Times gazetesi de Şubat 2018’de 500 milyon dolara el değiştirdi.

Stephen Hawking vefat etti

İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. 14 Mart 2018’de ailesi tarafından yapılan açıklamada, Hawking’in Cambridge’deki evinde sabaha karşı vefat ettiği bildirildi. Hawking 1960’ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde 80’ini öldürerek sinir sistemini felç eden fakat beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti.