Skip to main content

Gelişmelerle dolu bir yılı daha geride bıraktık, geriye dönüp baktığımızda bilişim hukuku alanında hem firmaları hem kullanıcıları yakından ilgilendiren pek çok gelişme yaşadık, yeni düzenlemelere tabi olduk diyebiliriz. Bunlara kısaca değinelim.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu kuruldu ve göreve başladı. Kanunî görevleri ise temel hak ve özgürlüklere uygun şekilde kişisel verilerin işlenmesini sağlamak, şikâyetleri karara bağlamak, inceleme ve denetimleri yapmak, önlemleri belirlemek.

Sınaî Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girdi. Elbette bununla birlikte teknoloji ve ekonomi alanında ilerleme kaydedilmesi bekleniyor. Yeni düzenlemeler ile markalara idarî iptal düzenlemesi getiriliyor ve marka tescil sürelerinin kısaltılması düzenleniyor.

Ocak ayında AİHM, mahkumların da internete erişim hakkı olduğuna ve bunun bilgi alma özgürlüğünden kaynaklandığı yönünde bir karara vardı.

Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) sisteminde yapılan yenilik ile artık elektronik, mobil, ıslak imza zorunluluğu olmadan doğrudan e-devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılması mümkün kılındı.

İngiltere’de yeni yasal düzenleme ile sosyal medya firmaları, kullanıcıların chat ekranlarına ‘polis’ ikonu ekleyecek ve böylece polis, mağdurun özellikle çocuk olduğu durumlarda, içerikleri kontrol edebilecek ve tedbir alabilecek.

BDDK’nın kararı üzerine, kredi kartının online alışverişte kullanılmasına onay verdiğini beyan etmemiş olan kart hamillerinin kartı 31 Aralık 2017 tarihten sonra online alışverişte kullanılamayacak, açtırılması için ayrıca tekrar bankaya bu yönde beyanda bulunulması gerekecek.

Booking.com faaliyetleri durduruldu. Daha önce hakkında verilen Rekabet Kurumu kararı ile 2,5 milyon TL cezanın ardından, haklarında açılan ve 2015’ten bu yana süren dava da sonuçlandı ve Booking.com haksız rekabet sebebiyle açılan davayı kaybetti. Bu karar sonucunda Booking.com sitesinden Türkiye’deki işletmeleri içeren tüm kayıtlar kaldırıldı. Artık rezervasyon yapılamıyor.

İnternet toplu kullanım sağlayıcıları hakkında yönetmelik yayımlandı ve internet kafelerde küçüklerin kullanım saatlerini kısıtlamak zorunlu hale geldi.

Facebook, Fransa seçimlerinde yalan haber yayan hesaplar sonrasında 30 bin sahte hesabı kapattığını ve geliştirdikleri algoritma ile artık sahte hesap kullanmanın eskiye oranla daha fazla engelleneceği duyurdu.

Türkiye de dâhil 74 ülkeye yayılan WanaCrypt0r 2.0 adlı fidye amaçlı zararlı yazılım, özellikle Avrupa’da ulusal sağlık sistemi, telekom firmaları gibi dev firmalara yayılırken, diğer yandan dünya çapında üretim, enerji (petrol ve gaz), teknoloji, eğitim, kamu, medya ve iletişim gibi sektörlere de zarar verdiği tespit edildi.

ABD menşeili internet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’de erişime engellendi. Türk mahkemelerinin suç içerdiği tespit edilen içeriğin çıkarılmasına yönelik kararını uygulamadığı için kapatılan site, hâlâ erişime engelli.

Fransa, Facebook’a Avrupalıların verilerini reklamverenlere yönelik korumadığı gerekçesiyle 150 bin Euro ceza kesti.

Maliye Bakanı, Türkiye’den alışveriş yapılan yabancı menşeili sitelere para, banka aracılığı ile gönderilecekse, o firmadan stopaj vergisi kesileceğini açıkladı.

BTK, 30 Haziran’dan itibaren katma değerli servislere tüketicinin onay zorunluluğu uygulamasını getirdi.

Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında tebliğ ile, e-ticaret sitelerinin güven damgası alma şartları ve yükümlülükler belirlendi. Şimdilik güven damgasını almak zorunlu değil, ancak ücrete tabi olduğunu hatırlatalım.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi üzerine taksilerde iTaksi uygulaması kullanılmaya başlandı ve artık iTaksi logolu taksilerde konuşmaların ve görüntülerin kayıt altında olacağını hatırlatalım.

Almanya’da sosyal medyadaki nefret söylemleri içeren paylaşımlar ile ilgili ceza öngören yasa Alman Federal Meclisi’nde onaylandı.Buna göre, sosyal medya sitelerine suç içeren paylaşımlar şikayet edildiğinde, en geç 24 saat içinde kaldırılması ya da engellenmesi gerekiyor. İçerik açıkça suç teşkil etmiyorsa, bu içeriklerin de yedi gün içerisinde kaldırılması öngörülüyor.

AB’den işverenlere mülakat öncesi sosyal medyayı tarama yasağı getirildi. Bu düzenlemeye göre işveren, çalışana sosyal medya siteleri üzerinden arkadaşlık isteği gönderip de eklemeye zorlayamayacak. Buradaki paylaşımlara göre işe alıp almama durumunu değerlendiremeyecek.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ yayımlandı. Bu tebliğ ile internet üzerinde alışveriş yapılması imkânını sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara kayıt ve bildirim yükümlülükleri getirildi. Tebliğe göre yükümlülükler 1 Aralık 2017’den itibaren en geç 30 gün süre içinde ETBİS ve e-devlet üzerinden yerine getirilmiş olmalı.

Facebook’un birbiriyle pazarlık yapabilmesi için geliştirdiği yapay zekâ ürünü sohbet robotları; kendi arasında, daha önce kodlanmamış bir dil geliştirdi ve kendilerinin anlayabildiği sistematik bir şekilde kullanarak anlaşmaya başladı. Araştırmacılarsa bu durumu çözemedi ve şüphelendikleri için, Facebook bot’ları kapattı.

Twitter yayımladığı şeffaflık raporunda, ülkelerden gelen içerik kaldırma ve kimlik bilgisi taleplerine ve onay durumlarına ilişkin istatistiksel verileri yayımladı. Rapora göre, Türkiye’den 554 kişinin kimlik bilgisi istenmiş, ancak Twitter bunların hiçbiri için kimlik bilgisi paylaşmamış. En çok içerik kaldırma talebinin ise 2 bine yakın sayı ile Türkiye’den gelmiş olduğu tespit edildi.

İspanya‘daki Kişisel Verileri Koruma Kurulu (AEPD), Facebook aleyhine 1,2 milyon Euro para cezası verdi. Cezanın sebebi ise kişisel verilerin kullanıcılara önceden yeterli bilgi verilmeksizin kullanılması ve onlar hakkında ırk, cinsiyet, ideoloji, inanç ve kişisel tercihlere dair verilerin reklam amaçlı kullanılması.

Kişisel Verilerin Silinmesi, Yok Edilmesi Veya Anonim Hale Getirilmesi Hakkında Yönetmelik, yürürlüğe girdi. Buna göre, veri sorumluları, re’sen ve ilgili kişilerce talep edildiğinde, verilerin imhasını sağlamakla, buna dair belli politikalara ve sürelere uymak, gereken tedbirleri almakla yükümlü kılındı. Yürürlük tarihi 1/1/2018 olarak düzenlendi.

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Böylecetüm abonelik işlemleri internetten yapılabilecek. Cep telefonu ve internet hizmeti kesintiye uğramadan yedi gün evvel tüketicilere bildirim yapılacak. İstisnaî hükümler hariç yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde düzenlendi.

Dünyada ilk kez bir yapay zekâ robota oturma izni verildi. Tokyo’da yedi yaşında bir erkek çocuğu temsil edecek şekilde programlanan konuşma botu, halk ile konuşup endişe ve görüşlerini alma amacı taşıyor. Suudi Arabistan ise yaşlılara ve ziyaretçilere parklarda yardım etmesi için tasarlanan Sophia adlı robota vatandaşlık veren ilk ülke oldu.