Skip to main content
Teknoloji

Robotlar ve 2047’ye dair bir robot hikayesi

27 Haziran 2017No Comments

Robot teknolojiler şu sıralar neredeyse her yerde konuşuluyor. Şirketler inovasyona yatırım yaparken önlerine hep robotlara dayalı projeler geliyor. Hangi seminere gitseniz mutlaka bir robotun gündelik hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı anlatılıyor.

 IC-Robot’un 2047 yılında bir günü…

 “Şimdi, 35-40 yaşlarında, yönetici, evli ve çocuklu bir kadının rutin bir gününü canlandırarak bu kesişim kümelerinde ortaya çıkan ihtiyaçları ve IC-Robot’un nasıl karşılayacağını görelim.

Gününe, bir anne ve eş olarak başlayan Filiz, uyandığı andan itibaren kişisel bakım, kahvaltı ve ulaşım gibi işler ile meşgul oluyor. Kahvaltısında genellikle omlet yemeği tercih eden Filiz için IC- Kitchen, tuvalete kurulan likit biyopsi sisteminden gelen IC-Health raporunu yorumluyor ve Filiz’e bu sabah omlet yerine meyve salatası gibi daha hafif bir kahvaltı tercihi yapmasını öneriyor. Aynı zamanda IC-Health, bahar aylarının gelmesi ile birlikte Filiz’deki alerjik semptomların artabileceğini öngörerek, uygun ilaç ve önleyici tedavi tavsiyelerinde bulunuyor.

Filiz’in gün boyunca tüketmesinin uygun olacağı menü alternatifleri IC-Kitchen tarafından oluşturuluyor. Filiz’in takvimi ile senkronize olan IC-Kitchen, seçili menülerin Filiz’e ulaşması için gerekli olan sipariş organizasyonunun da tamamlanmasını sağlıyor. Çocuklar, IC-Kitchen’ın “servisin gelmesine 15 dakika kaldı” hatırlatması ile hazırlanmalarını hızlandırırken, Filiz de IC-Kitchen’ın çocuklar için önerdiği sağlıklı beslenmelerini hazırlıyor. Evden çıkmadan önce Filiz, yaşlı annesine bakım hizmeti veren IC-Nursery ile annesinin günlük ilaç, egzersiz ve beslenme planını kontrol ediyor.

Filiz’in evden çıkması ile tasarruf moduna geçen ve enerji üretimine odaklanan evin ana enerji kaynağı ise, evdeki çöpün dönüşümü ile sağlanıyor. Ev içi enerji depolama sistemleri sayesinde, IC-Home evde üretilen çöpten kesintisiz enerji üretiyor ve yine ev içinde kullanılan su, geri dönüştürülüyor. IC- Home, evde tükenen malzemeleri de çöp sensörleri sayesinde analiz ederek, tekrar sipariş verilmesini sağlıyor.

Evdeki rutin hazırlıklarını tamamlayıp, iş hayatına geçiş için yola koyulan Filiz’in en temel ihtiyacı hiç kuşkusuz en kısa zamanda, güvenli bir şekilde işine ulaşabilmek ve gün içi işlerini organize ederek zaman kazanmak. Tabii ki, geliş zamanını önceden tahmin eden araç, çalışır bir vaziyette onu bekliyor. Çip maliyetlerinin düşmesi ile birlikte otomotiv sektörünün yeniden yapılanmasına yol açan otonom sürüş, artık Filiz’in yolcu olduğu konforlu bir yolculuk deneyimi yaşamasını sağlıyor ve bugün cep telefonlarının sağladığı ana iletişim platformu rolünü 2047’de otonom araçlar üstlenmeye başlıyor. Araba kullanmayarak kazandığı zamanda Filiz, IC-Biz sayesinde işlerini ve toplantılarını araç ekranından canlı yapıyor. IC-Biz aynı zamanda otomotiv üreticisine günlük kullanım bilgilerini ve araç durumunu bildiren bir modüle sahip. Duruma göre de araç servisinden randevu alıp bakımın işyeri otoparkında yapılmasını planlıyor.

calisan robot

Artık özel hayatından iş hayatına geçiş yapmaya hazır olan Filiz, bundan 5 sene öncesine kadar, yani tamamen insansız üretim ve planlama sistemine geçmeden önce, tekstil sektöründe üretim planlama yöneticisi olarak çalışıyordu. Endüstri 7.0 ile birlikte olgunluk seviyesine ulaşan makine öğrenimi, bulut çözümler, ortam ve veri sensörleri gibi teknolojik altyapıların entegrasyonu ile yaygınlaşan robotlar, maksimum verimde, kesintisiz üretim yapılmasına imkan tanıyan yepyeni bir çalışma disiplini doğmasını sağladı. Tüketimi anlık takip ederek üretim planlamasını optimize eden ve anlık stok yönetimine imkân tanıyan insansız fabrika dönüşümü sonunda, Filiz de sahip olduğu yetkinliğin iş hayatında bir karşılığı olmaması sebebi ile işten çıkarılan 5 milyon insandan biri oldu. Bugün Filiz, IC-Edu’nun verdiği kişisel gelişim ve eğitim önerileri sayesinde tekstil sektöründe tasarımcı olarak çalışmaya başladı. Filiz, hergün insansız mağazalar ve online satışlardan gelen bilgileri (ürün göz teması, ürün inceleme sırasındaki mimikler, deneme, satın alma) inceleyerek ürün tasarımlarında anlık revizyonlar gerçekleştirebiliyor.

Yüz tanıma teknolojisinin IC-Biz’e entegrasyonu sayesinde Filiz, yeni tanıştığı bir kişinin yüzüne baktığında o kişi hakkındaki tüm detayları görebiliyor ve bu sayede toplantılarını çok daha kısa sürede ve verimli bir şekilde koordine edebiliyor. Aynı zamanda, IC-Ed ile de entegre kontak lensler sayesinde İtalyan bir tasarımcı ile İtalyanca bilmesine gerek kalmadan, anlık tercümeye erişebildiği toplantılar yapabiliyor.

Gün sonunda IC-Robot, kontak lenslerden aldığı tüm bilgileri özetleyerek Filiz’e iletiyor. Rapor, Filiz’in bir sonraki gününü de planlıyor. Bir sonraki gün programı Filiz tarafından onaylanınca, IC-Robot takvim, uyanma, evden çıkış saati, araç ve lokasyon bilgisi gibi tüm detayları paralel bir şekilde senkronize ediyor. Gün sonunda çıkarılan özet, aynı zamanda Filiz’in yorgunluk ve stres seviyesini de göz önünde bulundurarak iş çıkışında yapılabilecek aktivitelere yönelik önerilerde bulunuyor. Filiz’in önerilerden birini gerçekleştirmek istemesi halinde, IC-Robot tüm detayları Filiz için hızlı bir şekilde organize ediyor.

selfie robot

İş sonrası, sağlıklı bir yaşam sürmek ve sosyalleşmek için sigorta şirketi tarafından işletilen spor salonuna gitmeye karar veren Filiz’in giydiği tişört IC- Health’e anlık efor verisi aktarılmasını sağlıyor. Spor performansı, efor verileri ve IC-Kitchen’dan gelen günlük besin tüketim bilgileri de IC-Robot’a aktarılıyor. Bu sayede, birbirinden beslenebilecek tüm anlamlı verilerin IC-Robot’ta konsolide edilmesi sağlanıyor. Filiz’in günlük spor ve beslenme rutini verileri IC-Health aracılığı ile Filiz’in sigorta şirketine bildirilerek, sigorta poliçesinde gerekli güncellemeler yapılıyor.

Spor sonrası eve dönüş yolunda Filiz, IC-Robot’tan son kez gün özeti alıyor ve bu gün özeti sonunda, IC-Robot, Filiz’e kişisel gelişim paketleri ve robo advisory psikolojik destek sunuyor.

Özetle, Filiz 2047’de satın aldığı IC-Robot ile hayatını çok daha organize bir şekilde yönetebiliyor. Ben İhsan Elgin olarak 2047’ye baktığımda hayatımızın birçok alanından anlamlı veriler toplayan, bu verileri yorumlayan ve aksiyon odaklı çözümler geliştiren tek bir robot ve bu robota bağlı alt ürünler hayal ediyorum. IC- Robot, bireyden başlayan ve toplumu etkileyen bir ürün olması sebebi ile birey, kamu ve şirket düzeylerinde farklı çözümler sunan alternatiflerin geliştirilmesine de imkân tanıyacaktır. IC-Robot’un belki de en önemli özelliği, bütünselliğin mükemmeliğe yaklaştığı bir sistemde çalışabilmesi olacak. Bu mükemmeliyete eriştiğimizde ise bizi bekleyen esas sorunun, robotların mı bizi, yoksa bizim mi robotları yöneteceğimiz olduğunu göreceğiz.”

Sayfalar: 1 2 3 4 5