Skip to main content

Heritage İstanbul Proje Danışmanlarından, İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay ile teknolojinin müzecilik üzerindeki etkilerini konuştuk.

Yeni teknolojilerin müzecilik üzerindeki etkisi nedir?
Yeni teknolojiler müze çalışma sistemlerini yakından etkiliyor. Teknoloji ile müze ziyaretçileri devamlı kullanıcı haline dönüşüyor ve her yerden ve istediği zaman müze bilgilerine ulaşabiliyor. Gelişen teknoloji ile sanal müzeler başta olmak üzere pek çok müze çeşidi ortaya çıkıyor. Müzeler, sanal alanda, internet ortamında, çevrimiçi ve mobil ortamlarda, sosyal medya aracılığı ile kişilere bilgi aktarımında bulunabiliyorlar. Müze içinde bilgi kiosk, dokunmatik ekranlar, QR kodlar, videolar, hologramlar, cebe inen aplikasyonlar ile ziyaretçilere bilgiler aktarılıyor.

Müzelerin korunması, eserlerin sergilenmesi bakımı açısından teknolojiden nasıl faydalanılıyor?
Eserlerin sergilenmesi açısından; Real 3D, Light Wave, Soft image, Corel Depth, Foto Realistic gibi 3-D animasyon çalışmaları kullanılıyor. Eserlerin korunması açısından ise; elektronik güvenlik sistemleri hem bina içinde ve dışında, hem de sergi alanlarında kullanılmaya başlandı. Günümüzde müze güvenlik sistemlerinde yüz kimlik doğrulaması teknikleriyle hızla kimlik taramaları yapılıyor. Restorasyona gelirsek; röleve ve restitüsyon projelerinde teknolojik araçlar, uygulayıcılara müzelere hız ve zaman kazandırıyor. Restorasyonda nano teknoloji ile eserler temizleniyor, onarılıyor.

Geleceğin müze ziyaretçi profili nasıl olacak sizce?
Özellikle gençler arasında video oyunlarındaki artış önemli bir değişimi de getirecek. Video oyunları giderek karmaşık bir hale geldi, oyunları oynayanların da kendilerine oyun tasarlama fırsatı verdi. Bu durumda geleceğin müze ziyaretçisine kendisine sunulan statik ya da interaktif sunumlar yetecek mi? Bence kendileri dijital ortamda kendi sanal müzelerini yaratacaklar. Müze ziyaretçileri zamanla müzelerdeki deneyimlerin bir parçası haline gelecek.

Yeni nesil müzecilik konusunda başarılı bulduğunuz örnekler var mı?
Bu alanda İngiltere ve Japonya’da önemli ve çığır açan müze tasarımları ve çalışmaları var. Tokyo Dijital Sanat Müzesi, San Francisco Exploratorium Bilim Müzesi, Londra Bilim Müzesi, Cleveland Art Museum yabancı ülkelerden örnekler verilebilir. Türkiye’den Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Göbekli Tepe Dijital Bilgi Merkezi, Panorama Samsun 1919 Dijital Gösterim Merkezi, beni etkileyen müzelerden. Gittikçe artan bilim ve teknoloji müzeleri ile her geçen gün yeni nesil uygulamalar artıyor.