Hazine ve Maliye Bakanlığı başta YouTube olmak üzere sosyal medyada içerik üretip para kazanan içerik üreticileri hakkında Google Ireland’ın Türkiye’deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemeleri başlattığını resmen açıkladı.
YouTube’da abone sayısı 1000’den fazla olduğunda ve video izleme süresi 4 bin saati geçince, yayınlanan videolara reklam verilebiliyor.İzlenme sayısına göre bu reklamlardan kazanç elde eden birçok YouTuber, kazançlarını bildirmedikleri için ciddi vergi cezaları ile karşı karşıya kalmıştı.
Geçmişe dönük vergi cezalarının artmaya başlamasının ardından YouTuber’lar, Gelir İdaresi Başkanlığı‘na başvurarak küçük yaşlarda YouTube’tan elde ettikleri kazançların vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladılar. Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca YouTuber’lar, bu gelirlerin emek-sermaye organizasyonlarına dayandığı için ticari faaliyet kategorisine girdiğini ve vergiye tabi olduğu cevabını aldı.
201 liralık gelir için her ay 64 lira damga vergisi
Yeni gelişmeler ışığında, bir defaya mahsus 201 lira gelir elde eden YouTuber, hiç gelir elde etmese dahi her ay boş KDV beyannamesi vererek 64 lira 10 kuruş damga vergisi ödeyecek. Ayrıca, 30 lira 15 kuruş gelir vergisi ile birlikte, Gelir Vergisi Beyannamesi için 97 lira 20 kuruş, ekindeki işletme hesabı özeti için 35 lira 80 kuruş damga vergisi ödeyecek, SM veya SMMM için aylık muhasebeci ücreti ödeyecek.
Yorumlar