Ali Hantal, 1997’de Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Tatillerde Türkiye’ye geldiğinde, annesinin evine gelen komşularının, “ABD’ye nasıl giderim,” sorularından bunalan ve evde bu konuda konferanslar vermek zorunda kalan Hantal, bu noktada, alandaki iş boşluğunu görmüş. Önce arkadaşı Serkan Sevim ile 1999’da www.mezun.com portalını kurarak bu alanda hizmet vermeye başlamış ve ABD’de yaşayan Türkler’e yönelik hizmetler vermiş. Kurulduğu yıllarda para kazanma beklentisi bile olmayan grup giderek genişlemiş. ABD’de Baltimore Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yapan Ali Hantal, kısa süre önce VR Masters isimli VR ve AR projeleri üreten bir ajans kurdu. Hantal bu ajansta AR ve VR ve mixed reality çözümleri sunuyor.
ODTÜ mezunu olan Arda Ünsal, Koç Sistem’de satışla ilgili çeşitli pozisyonlarda çalıştı. 2001’de Üç arkadaş tarafından kurulan Nevotek, kendini “IP telefona odaklı bir şirket” olarak tanıtıyor. Arda Ünsal, “Bu alanda Cisco’nun stratejik ortaklarından biriyiz. Onlara ürün geliştiriyoruz” diyerek iş hedeflerini açıklıyor. Ünsal’ın verdiği bilgiye göre, şirket şu anda emlak, otel ve sağlık gibi birçok sektörde IP odaklı çözümler geliştiriyor. Ünsal şu örneği veriyor: “Ürünlerimizden biri 5 yıldızlı otellere yönelik. “Property management system” dediğimiz, otelin kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemi var. Otele giriş yaptığınızda size ait tüm bilgiler bu sisteme kaydolur. Çıkarken de yine aynı sistem üzerinden faturanız verilir.” Nevotek’in Silikon Vadisi dışında Hollanda, İstanbul ve Dubai’de ofisleri bulunuyor.
2011’de Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Aykut Karaalioğlu, Santa Clara University Leavey School of Business’daki işletme yüksek lisansı eğitimini 2013’te yarıda bıraktı. Karaalioğlu’nun girişimciliği 2009’a dayanıyor ve o dönem Marrows adındaki girişimle bu dünyaya adım atıyor. Marrows akademisyenlerin içeriklerini paylaştıkları bir sosyal ağ sitesi. Daha sonra rotasını Silikon Vadisi’ne çeviren Karaalioğlu, burada 2012’de Shoppie isimli bir mobil alışveriş uygulamasını hayata geçiriyor. Uygulama alışveriş merkezlerine giden kullanıcılara ilgi alanlarına göre kampanya ve indirimler gönderiyordu. Haziran 2013’te Mobile Action’ı kuran Karaaliğoğlu, mobil uygulama pazaryerlerinin analizini yapıyor. Karaalioğlu ayrıca girişimcilikle ilgili etkinliklerde konuşma yapıyor.
Babür Özden, Türk internet dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Zira kendisi Türkiye’nin ilk İSS’lerinden Superonline’ın kurucusu ve genel müdürüydü. Üniversite eğitimini The University of Texas at Austin’de bilgisayar bilimleri üzerine tamamlayan Özden, işletme yüksek lisans derecesini ise Rice University’den aldı. Superonline deneyiminden sonra Teksas, Kaliforniya ve New York’ta çeşitli şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalışan Özden, 2013’te Maana’yı kurdu. Büyük veri kümeleri arasında anlamlı ilişkiler kuran Maana, firmaların verimliliğini yükseltmeyi vadeden bir teknoloji sunuyor. Girişim, bilgi ağı (knowledge graph) modeliyle mevcut verileri anlamlı şekilde yorumluyor ve yararlı öngörülerin elde edilebilmesine olanak sağlıyor. Girişim en son 26 milyon dolar B serisi yatırım aldı ve 40 milyon dolar yatırıma ulaştı.
Yazılım geliştiren ekipler birini işe alırken hâlâ aynı ofiste çalışmayı uygun buluyor. Fakat, dünya artık eski dünya değil. Yeni dünyada yazılımcıların dünyanın her yerinde, aynı hızla, istedikleri projeye dâhil olmaları şart. İşte, Koding bu soruna çözüm getiriyor. 2011’de Devrim Yaşar ve kardeşi Sinan Yaşar’ın hayata geçirdikleri girişimin 2 milyondan fazla yazılım geliştirici üyesi bulunuyor. Koding 2016’daki verilere göre 19,5 milyon dolarlık yatırıma ulaştı. Devrim Yaşar’ın eğitim durumuna baktığımızda ODTÜ’den terk olduğunu ve 2004’te Hollanda Delft University of Technology İnformatik Bölümü’nden mezun olduğunu görüyoruz.
Emre Sokullu, girişimciliğe adımını Boğaziçi Üniversitesi’nce eğitimine devam ettiği günlerde kurduğu Turkix projesi ile attı. 19 yaşında hayata geçirdiği girişimle Açık kaynak bir hobi olarak başlayan Turkix, kısa zaman içinde Armador’a satıldı. Bunun ardından yapay zekâ çalışmaları için ABD’ye giden Sokullu, o dönemde gerçekleştirdiği patent başvurularının sonucunda hem ustun yetenek vizesi almayı başardı ve ABD’ye yerleşti. Sokullu, , dünyanın en büyük tematik sosyal ağlarından Grou.ps’i 2006 kurdu ve ağ üzerinde halen 20 bini aktif olan 200 bin gruba kayıtlı 9 milyon kullanıcısı bulunuyor.
Emrecan Doğan’ın Temmuz 2012’de kurduğu ScoreBeyond, “ABD’nin üniversiteye giriş sınavı” olarak nitelenebilecek SAT’de öğrenciler için sınava dönük testler sunuyor ve neticelerin ebeveynler tarafından takip edilebilmesini sağlıyor. Girişim Temmuz 2015’te 2,8 milyon dolarlık yatırıma imza attı. 2005’te Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Doğan, işletme yüksek lisansı derecesini 2010’da Stanford University’den aldı. Doğan ilk girişimini 2004’te üniversite kaynaklı start-up’lara mikro sermaye desteği bulmaya yarayan Inventia Capital ile hayata geçirdi.
Eren Bali, 1984 doğumlu ve dünyanın en gelişmiş online eğitim platformlarından Udemy’nin 3 kurucu ortağından biri. 2010’da hayata geçen Udemy, dünyadaki herkesin hemen her konuda kursa katılabileceği veya kurs verebileceği online bir pazaryeri. Udemy’nin misyonu, herkesin her şeyi öğrenmesine yardımcı olmak. Udemy’nin sitesindeki verilere göre, pazaryerinden şu an 55 binden fazla kurs bulunuyor. Udemy ayrıca aldığı yatırımlarla da büyümesini sürdürüyor ve Haziran 2016’ya kadar toplam 173 milyon dolar yatırıma ulaştı. Eren Bali 2015’te yeni bir girişime imza attı ve Carbon Health isimli girişimini devreye aldı.
İlker Köksal ve Enis Gayretli tarafından Mayıs 2016’da kurulan girişim, Facebook Messenger ile hızlanan chatbot’lara yönelik sunduğu ölçümleme çözümüyle dikkate değer büyüme süreci kaydetti. . Botanalytics’in Nisan’da yaptığı açıklamaya göre, Botanalytics çözümlerini kullanan chatbot sayısı bini aştı. Ayrıca son dönemde chatbot’larla etkileşime geçen kullanıcı sayısı 20 milyon ve Botanalytics üzerinden analiz edilen mesaj miktarı ise bir milyara geçti. Girişim yine Nisan’da ACT VC’den 270 bin Euro tutarında bir yatırım aldı.
1984 doğumlu olan Kaan Meralan, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun ve yine aynı üniversitede başladığı Bilgi Sistemleri Yüksek Lisansı’nı Silikon Vadisi’nde çalışmak üzere yarıda bıraktı. Silikon Vadisi’nden çeşitli şirketlerde çalışan Meralan, Aralık 2015’te Pvgna’yı hayata geçirdi. Pvgna e-spor sektörüne yönelik abone tabanlı video platformu ve rakipleriyle karşılaştırıldığında daha nitelikli içerik sunmayı vadediyor. Bunun içeriği üretimiyse özenle seçilmiş kişilerce sağlanıyor. Girişim en son Temmuz 2016’da Aslanoba Capital ve Larry Baitman’dan 400 bin dolarlık yatırım aldı.
Türk internet dünyasını yakından takip edenlere Kerim Baran ismi yabancı değil. Zira, Baran, “Türkiye’nin ilk sosyal ağı” sayılabilecek Yonja’nın kurucusu. Baran, üniversite eğitimini 1993’te Northwestern University Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra, işletme yüksek lisansı derecesini 1998 yılında Harvard İşletme Okulu’ndan aldı. 2000’den bu yana hem girişimci hem melek yatırımcı şapkalarına sahip olan Baran, Aralık 2009’dan bu yana CivicSolar’ın kurucu ortağı görevini üstleniyor. CivicSolar güneş enerjisi alanında çalışan bir girişim ve Baran’ın 2014’te yaptığı açıklamaya göre, yılda 40 milyon dolar ciro yapıyor.
Yorumlar