Skip to main content

ABD’li bilim insanları, geliştirdikleri bir implant sayesinde farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebilmeyi başardı

ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, beynin derinliklerindeki nöronların yapısını ve işleyişini anlamak için ilaçları doğrudan dokuya enjekte etmekte kullanılacak, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implant’ı geliştirdi.

Laboratuvar ortamında denek farelerinin beyinlerine yerleştirilen implant, farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebildi.

Sıvının ışıkla aktarımını sağlayan teknolojinin kullanıldığı araştırmada yumuşak maddeden, insan saçının çapının onda biri küçüklüğünde bir implant yapıldı. Yeni nesil implant, bir yandan ilaçları dokuya gönderirken bir yandan da ışığı yayabiliyor.

Washington Üniversitesi’nden Doçent Dr. Michael R. Bruchas, “Araştırma, beyindeki devrelerin nasıl çalıştığını görmemizi sağlayacak” ifadesini kullandı. Bruchas, araştırmanın ağrı, depresyon, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların tedavisine büyük katkıda bulunabileceğine dikkati çekti.

Geleceğin tıbbı için çok önemli bir gelişme olarak nitelenen buluş, “Journal Cell” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Sputnik News