Skip to main content

Uber, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verdiği kararla ilgili olarak basın açıklaması yaptı

Uber ile mobil cihazınızdan Uber araçlarını çağırarak, gitmek istediğiniz yere hızlıca ulaşabiliyor ve ödemeyi kredi kartı veya nakit olarak yapabiliyorsunuz. Uygulama geçtiğimiz günlerde, İstanbul’da sürücü ve yolcuya kesilen bir ceza ile gündeme gelmişti. Uygulamanın ülkemizdeki geleceği halen belirsizliğini koruyordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, başarılı uygulama Uber’e, ülke geneline gönderdiği talimat ile korsan taşımacılık suçundan ceza kesilmesini istiyor.

Emniyet, geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili denetimlerini artırmış Uber aracına ve yolcusuna ilk cezayı kesmişti. İstanbul’da gerçekleşen olayda, Uber XL aracını trafikte durduran yetkililer, servisi kullanan yolcuya 281 TL ceza kesmişti. Yeni faaliyet göstermeye başlayan araç çağırma servisleri, Türkiye merkezli olmaları sayesinde, lisans ve vergiler konusunda Uber ile aynı sorunları yaşamıyor.

Habertürk’ün haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 12 Aralık’ta gönderdiği ve Anayasa Mahkemesi’nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararını esas alan talimata göre, ceza, kullandığı aracın sahibi olmayan Uber sürücülerini kapsıyor. Bu sürücülere trafikte yakalanmaları durumunda, tıpkı korsan taksilerde olduğu gibi, ilk seferde 2 bin 532 TL; ikinci seferde 4 bin 22 TL ceza kesilecek.  Trafikte yakalanan Uber sürücüsü eğer aracın sahibiyse, ceza kesilmeyecek ve fakat aracı 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Yolculara ise 281 TL ceza kesilecek.

Uber basın açıklaması

Kamuoyunun dikkatine,

Bugün bazı basın organlarında Uber uygulamasının “korsan” taşımacılık yapan ulaşım seçeneklerini bulmaya hizmet ettiği, “yasal olmadığı” ve bu konuda “emniyetten Uber özelinde bir talimat olduğu” yönünde birtakım haberler yer almıştır.

Öncelikle belirtmeliyiz ki Uber bir taşımacılık firması değildir. Yolcularla sürücüleri buluşturan bir global teknoloji şirketidir ve Türkiye’de tamamen yasal bir zeminde hareket etmektedir.

Uber olarak dünyanın her yerinde şehirlere ekonomik katma değer ve teknolojik inovasyon sağlayabilmek için bakanlık ve belediyeler ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Türkiye’ye ve Türkiye’deki operasyonlarımıza sonuna kadar bağlıyız.

Türkiye’de iş ortaklarımızın ve araçlarının yasal bir zeminde ulaşım hizmeti sunabilmeleri için gerekli lisansları mevcuttur. Uber teknolojisini kullanıyor olmak yasaldır. Sürücü iş ortaklarımızın ve yolcularımızın her zaman yanındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz.

Türkiye’de teknoloji hizmetimiz, yolcularla lisanslı uberXL ve taksi ürünlerimizi buluşturarak hizmete aynı şekilde devam etmektedir ve edecektir.

Söz konusu haberlerde yer alan iddialara yönelik olarak Uber olarak ifade etmek isteriz ki;

  • Emniyetin gönderdiği talimat, belgesiz olarak taşımacılık yapan araçlar için geçerlidir ve bu şartlarda Uber sistemini kullanan araçları kapsamamaktadır.
  • Uber, sürücülerin uygulamayı kullanmaya başlamalarından önce gerekli lisanslara ve sigortalara sahip olup olmadığını kontrol eder. Uber uygulamasını kullanan her araç İstanbul’da yasal ulaşım hizmeti vermek için lisanslıdır.
  • Nitekim talimatta hiçbir şekilde “Uber” ismi dahi geçmemektedir.
  • Talimatın asıl içeriği bugüne kadar bir ceza yöntemi olan araçların trafikten men işleminin yanlış uygulanmasının düzeltilmesine ilişkin açıklayıcı bir niteliktedir.
  • Emniyetten gönderilen talimatta yolculara yönelik olarak her hangi bir yaptırım ya da para cezası uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğine dair bir madde yer almamaktadır.
  • Öte yandan Anayasa Mahkemesi kararı, araçların bağlanmasına ve para cezalarına sebep olan ilgili yasanın bazı maddeleri iptal edilmektedir.
  • İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı’nın haberde yer alan “Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor, uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor” beyanı doğruları yansıtmamaktadır. Uber gerekli tüm vergilerini ödemektedir.
  • Uber uygulaması sayesinde kullanıcılar ulaşım sağlayıcılara nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabiliyorlar.
  • Paris’te Uber uygulamasının yasadışı olması ve Uber hizmetlerinin durdurulması gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, Paris Uber’in en çok kullanıldığı şehirlerin başında gelmektedir. Londra’dan İstanbul’a Avrupa kıtasında bir sürü şehirde Uber sevilerek kullanılmaktadır.
  • Uber’in Türkiye ürünleri arasında sadece lüks taşımacılık seçeneği değil, aynı zamanda uberTaksi servisi ile sarı ticari taksilerle yolculuk seçeneği de sunulmaktadır. Bu doğrultuda Uber’in taksicilerden pay alması gibi bir durum söz konusu değildir, aksine onların hayatını kolaylaştıran ve ek kazanç sağlayan bir uygulamadır.

Saygılarımızla,
Uber