Skip to main content

145 tıbbî ve aromatik bitki hakkında akademik kaynaklara dayalı bilgilerin referanslarıyla paylaşıldığı Çerçi Yusuf sitesi açıldı.

Yesilist.com sitesinde yayımlanan habere göre, Türkiye’nin ilk online bitki kütüphanesi açıldı. Çerçi Yusuf isimli sitede, 145 bitkinin şekli, iklim ve toprak tercihleri, kullanılan kısımları, kimyevî bileşenler, tıbbî ve aromaterapi alanında kullanımları ile ilgili akademik kaynaklara dayalı referanslı bilgiler bulunuyor. Bunun yanı sıra bitkilerin ekim ve hasat takvimlerine de sitede ulaşmak mümkün. Kütüphane adını hastane ve doktorlara kolay ulaşılamayan bir dönemde, gerek insan fizyolojisi gerekse tıbbi bitkiler konusundaki bilgi ve tecrübeleri sayesinde, babası ile beraber bir at arabasının arkasında tıbbî bitki ve şifalı baharatlardan karışımlar hazırlayıp, maddi durum ayırt etmeden, tüm ihtiyaç sahiplerine elini uzatmış Adanalı Çerçi Yusuf’tan alıyor.

Siteyi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Sitenin kurucusu ve aynı zamanda Çerçi Yusuf’un küçük torunlarından Rana Babaç, siteyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Çerçi Yusuf sitesinin tıbbî ve aromatik bitkiler ile ilgili güvenilir akademik kaynaklardan derlenmiş referans bilgiler sunan bir portal olarak hazırladık. Sitede bahsi geçen tüm bitkilerin hangi rahatsızlıklarda kullanıldığı belirtilmekle beraber bitkinin hangi kısmının hangi usulde uygulandığına dair hiçbir bilgi paylaşmadık. Bunu yapmadaki amacımız sitedeki bilgilerin yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmasının önüne geçmekti.”

Siteyle ilgili bir uyarı notu paylaşalım: Sitedeki bilgiler yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalı. Sağlık sorunlarına tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve denetlenmesi için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurulmalı. Sitede bulunan botanik resim ve çizimler genel bilgilendirme amaçlı. Sitedeki görsellere bakarak bitki tanımlama ve toplama yapılmaması gerekiyor.

(Bu arada TDK’ya göre, “çerçi” kelimesi, “Köy, pazar vb. yerlerde dolaşarak ufak tefek tuhafiye eşyası satan kimse” ve “Bazı bölgelerde tuhafiyeci” anlamında kullanılıyor)

Kaynak: Yeşilist