Travelport, teknolojinin seyahat deneyimlerini nasıl şekillendirdiğini, geliştirdiğini ve hızlandırdığını anlamak için 25 ülkede 16.200‘den fazla yolcunun katılımıyla Global Digital Traveller Research 2018 araştırması yaptırdı. Sonuçlar Türklerin, bir sonraki seyahatlerini araştırırken dörtte üçünün (yüzde 72) sesli arama kullandığını ve çoğunluğunun (yüzde 88) sosyal medyada yayınlanan videoları ve fotoğrafları etkin bir şekilde incelediğini ortaya koydu. Seyahate çıkmayı planlayanların yaklaşık dörtte biri (yüzde 26), sosyal medyanın karar vermede en etkili mecra olduğunu düşünüyor.
Global Digital Traveller Research 2018, Türkiye’deki gezginlerin üçte ikisinin (yüzde 63) artık tüm seyahat düzenlemelerini, araştırma ve rezervasyonlarını akıllı telefonlarından yapma eğiliminde olduklarını gösterdi. Beşte ikisi (yüzde 42), dijital cihazları üzerinden rezervasyon bilgilerine erişebilmeyi çok zahmetli buluyor. Buna ek olarak araştırma, katılımcıların yarıya yakınının otellerde resepsiyondan ziyade bir uygulama aracılığıyla check-in yapmayı (yüzde 54) ve otel oda kapılarını açmak için akıllı telefonlarındaki dijital oda anahtarlarını kullanmayı (yüzde 49) tercih ettiklerini ortaya koyuyor.
Araştırmada, Türkiye’deki yolcuların yaklaşık dörtte üçünün (yüzde 71), dijital biniş kartlarının ve e-biletlerin seyahatleri oldukça kolaylaştırdığını düşündüğünü ve yarısından fazlasının (%61) dijital cüzdan/ödeme uygulaması kullandığını ortaya koydu. Dahası, çoğunluğun (yüzde 68) güvenlik hatlarında bekleme süresini azaltmak için biyometrik taramanın kullanılmasında sakınca bulmadığını gösteriyor.
Dijital gezginler sıralamasında Türkiye 7. sırada
Rapor, dijital olarak en gelişmiş gezgin ulusların tablosunu içeriyor. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Japonya’nın önüne geçerek ankete katılan 25 ülke arasında 7. sırada yer alıyor.
Yorumlar