Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı ve dünya telekomünikasyon sektörünün en üst örgütü olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), “İyilik İçin Yapay Zeka Küresel Zirvesi 2024”ü İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdi. 40 BM kuruluşunun katılımıyla düzenlenen zirvede konuşan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Yapay Zeka Endüstrisinde Küresel İşbirliklerinin Uyumlu Hale Getirilmesi” başlıklı yuvarlak masa toplantısında yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesinde etik kuralların önemini vurguladı.
Dr. Ali Taha Koç, telekomünikasyon endüstrisinde etik standartların yenilikçiliği teşvik etmek ve birlikte çalışabilirliği artırmak için çok önemli olduğunu belirtti. Dr. Koç, “Telekom endüstrisinin geniş ağları, büyük hacimli verileri ve küresel olarak insanları ve işletmeleri birbirine bağlamadaki kritik rolüyle yapay zeka entegrasyonundan önemli ölçüde faydalanacağını öngörüyoruz” dedi.
Yapay zekânın toplumsal faydalarına dikkat çeken Dr. Ali Taha Koç, yapay zekâyı bir tür çağ değişimi olarak gördüğünü belirterek “‘Herkesi’ birbirine bağlamaktan ‘her şeyi’ birbirine bağlama çağına geçiyoruz” dedi. Yapay zekânın yeni bir ilişki biçimi kurduğunu ve bunun toplumsal faydayı artıracak şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Koç, konuşmasında Turkcell’in yapay zekâ projelerinde etik kurallara her koşulda bağlı kaldığını ifade etti. “Turkcell’de hayata geçirdiğimiz tüm projelerde, yapay zekâyı etik kurallar dahilinde geliştiriyoruz. Ürün ve servislerimizi ‘insan için teknoloji’ odağımızla geliştiriyoruz” diyen Dr. Ali Taha Koç, 2020 yılında Türkiye’de yayımladıkları “Turkcell Yapa Zeka İlkeleri Etik Kuralları” ile bu konudaki taahhütlerini kamuoyuyla paylaşarak bir ilke imza attıklarını hatırlattı.
Dr. Ali Taha Koç, Turkcell olarak birçok uluslararası girişimde aktif rol aldıklarını ve GSMA yapay zekâ çalışma grubunun etkin bir üyesi olduklarını belirtti. Bu alandaki çalışmalarının sadece telekomünikasyon ortamını şekillendirmekle kalmayıp aynı zamanda gelecekteki teknolojiler için standartların geliştirilmesine de yol gösterdiğini ifade etti. Dr. Koç, ITU ve 3GPP gibi saygın kuruluşlarla pek çok çalışma grubunun ve girişimin parçası olduklarını belirterek, “Yeni nesil telekomünikasyon altyapısı için çok önemli olan IMT-2030 standardizasyonu da dahil olmak üzere geleceğin ağlarına odaklanıyoruz. Yapay zekâya dayalı ağ iletişim grubuna liderlik ediyoruz” diye konuştu.
Yorumlar