ANTALYA’daki özel bir kolejde kimya öğretmeni Gülay Demirci danışmanlığında 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe’nin geliştirdiği proje, TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi, ABD’de dünya çapında düzenlenen yarışmada 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu.
İzmir’de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’nda sunum yapan öğrenci ve öğretmenlerine plaket verildi. Projede yengeç ve karides kabukları kullanarak yapılan nanolif, yaraları % 30 daha hızlı tedavi edebiliyor.
Proje hakkında bilgi veren öğretmen Gülay Demirci, “Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Bu şekilde özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık yaralarında ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Biz bunu TÜBİTAK liselerarası proje yarışması için yapmıştık. Bizim bağlı olduğumuz TÜBİTAK’ın Konya bölgesine sunduk ve ret cevabı aldık. Bunun üzerine biz de ABD’deki dünya çapında olan liselerarası proje yarışmasına başvurduk. Oraya çağrıldığımızda çok mutlu olduk, alanımızda da altın madalya aldık. Uzun süre iyileşmeyen yaralar mikrop kapabiliyor. Bu ürünün hızlı bir şekilde kanı durdurma özelliği de var. Kitosan‘ın toz halinin Irak savaşı sırasında ABD askerleri tarafından kanın durdurulması için kullanıldığını biliyoruz. Bizim amacımız bu ürünü günlük yaşamda insanların kullanabileceği konuma getirmek. Çalışmalarımız devam ediyor, sanayicilerimiz de bize destek olmak istiyorlar. Biz bu ürünün üretime geçmesini istiyoruz ama henüz bir sanayici ile masaya oturmuş değiliz.” dedi.
Yorumlar