Skip to main content

Apple CEO’su Tim Cook, Bloomberg Businessweek’e Trump’la ilişkilerinden gazilere, Steve Jobs’tan yeni ürünlere değişen bir dizi konuda açıklamalar yaptı.

Apple CEO’su Tim Cook, Bloomberg Businessweek dergisinin 19 Haziran’da piyasaya çıkacak sayısına bir mülakat verdi. Tim Cook mülakatta Donald Trump’tan gazilere, Steve Jobs’tan Apple’ın yeni ürünlerine değişen çeşitli konularda açıklamalar yaptı. Megan Murphy imzalı mülakatta, Cook, şirket CEO’su kim olursa Apple’ın değerlerinin aynı kalacağını söylüyor: Ayrıntılara ilgi, kullanıcı ve kullanıcı deneyimine yoğunlaşarak en iyiyi üretmek. Cook’a göre, kendi çalışacağınız teknolojiye sahip olursanız, geleceği kontrol ettiğinizi gibi kullanıcı deneyimini de kontrol edersiniz.

Megan Murphy, Cook’la mülakatında Apple’ın 5 Haziran’da tanıttığı yeni ev asistanı HomePod ile ilgili görüşlerini soruyor. Murphy, Amazon Alexa ile karşılaştırıldığında HomePod’un daha çok müzikçalar olarak değerlendirildiğini ifade ediyor ve Cook’tan bu durumu yorumlamasını istiyor. Cook aslında iPhone ile zaten evin içinde olduklarını ifade ediyor HomePod öncesi dönemde ve Siri ile evi kontrol edebildiklerini belirtiyor. Cook bu konuda kendisinden örnek veriyor: “Sabah kalktığımda Siri’ye ‘günaydın’ diyorum ve ışıklar açılıyor ve evimin sıcaklığı ayarlanıyor.” Buradaki önemli noktanın önceden ev içinde müziğe bir vurgu yapılmazken, Apple’ın bunu öne çıkarması ve mükemmel bir ses ve akıllı hoparlörü bir arada sunması. Apple CEO’su ayrıca Siri’ye ilişkin bir veri aktarıyor ve 375 milyon cihazda Siri kullanıldığını paylaşıyor. Öte yandan, HomePod’un 349 dolarlık fiyatı kamuoyunda tepki çekmişti. Murphy, Cook’a tüketicilerin 349 dolar ödeyerek HomePod alıp almayacaklarını da soruyor. Cook, aynı sorunun iPod piyasaya ilk çıktığında da sorulduğunu ve hiç kimsenin bir MP3 çalara 399 dolar vermeyeceğini ama sonunda iPod’un gördüğü ilginin ortada olduğunu kaydediyor.

Cook: ABD’de daha fazla istihdam hedefliyoruz
Hatırlayanlar olacaktır, Apple kısa süre önce bir milyar dolar bütçeye sahip İleri İmalat Fonu (AMF) kurmuş ve ABD’de ileri imalat teknolojisine sahip firmaları destekleyeceğini açıklamıştı. Megan Murphy, Cook’la mülakatında ABD’de istihdam oluşturulması konusu üzerinde duruyor. Cook, önemli bir firmanın CEO’su olarak ABD’de istihdam için sorumluluk hissettiğini ve bu nedenle harekete geçtiklerini belirtiyor. Apple’ın ABD’de bugüne 2 milyon kişiye iş verdiğini bunun 1,5 milyonunun uygulama geliştirici olduğuna dikkat çeken Cook, elden geldiğince çok kişiye ABD’de istihdam sağlamak istediklerini sözlerine ekliyor.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Apple’ın Avrupa’da elde ettiği gelirlerin Avrupa’da vergilendirilmesine ilişkin bir konu gündeme gelmiş ve epey tartışılmıştı. Murphy vergilendirme hususundaki görüşlerini Cook’a sorduğunda, Cook, uluslararası gelirlerin vergilendirilmesi gerektiğine inandığını dile getiriyor. Cook bu noktada mevcut vergi oranlarının çok yüksek olduğun dikkat çekiyor ve ABD’de bu oranın yüzde 40 olduğuna değiniyor. Cook, “Bu durumda kimse uluslararası gelirlerini ABD’ye getirmez” diyor. Verginin makul seviyesine inmesinin ABD’nin de yararına olduğuna vurgu yapan Cook, küçük şirketlerin buradaki fırsatları gördüğünde mal satıp bedelini ülkeye getireceklerini düşünüyor.

Uzun vadeli yatırım yapıyoruz, önemli olan en iyisi olmak
Mülakatın dikkat çeken bir sorusu da Tim Cook’un Donald Trump’la ilgili görüşlerine ilişkin. Tim Cook, bir CEO ve ABD’li olarak uzmanlığı olan alanlarda belli şeyleri etkilemek istediğine değiniyor. Cook, Trump’la göçmen çalışanlar ve iklim değişikliği konularında farklı düşündüklerini, buna karşılık istihdam tarafında hemfikir olduklarını aktarıyor. “Benim istediklerimi yapmazsanız, masadan kalkarım” türünde birisi olmadığını vurgulayan Cook, ABD’yi çok önemsediğini dile getiriyor. Cook, “Bana göre ABD, politikadan daha önemli” diyor.

Mülakattaki son soru, Apple’ın eskisi kadar yenilikçi olmadığı eleştirilerine dair. Apple CEO’su Tim Cook, bu eleştiriyi, “Biz uzun vadeli yatırım yapıyoruz. ‘Bir alanda birinci olacağız’ diye sabırsızlık yapmıyoruz. Bizim için önemli olan en iyi olmak ve kullanıcılara hayatlarından farklılık getirecek şeyleri sunmak. Dönüp baktığınızda iPod ilk MP3 çalar değildi. Keza ne iPhone ilk akıllı telefon ne iPad ilk tablet idi” şeklinde cevaplıyor.