Cappadocia Ultra-Trail (CUT) koşusu altıncı yılında büyümesine devam ediyor. Bu yıl 4 bin-4 bin 500 kişi ağırlayacaklarını söyleyen ve katılımın her geçen yıl artmasında teknolojinin katkısının altını çizen Argeus Travel & Events Sahibi Aydın Ayhan Güney ile konuştuk.
Öncelikle bu yıl bizi nasıl bir organizasyon bekliyor? Sporcu katılımcı ilgisi nasıl?
Bu yıl altıncı kez düzenleyeceğimiz organizasyona ilgi bizi de şaşırtan düzeyde. Kayıt üst limitimiz olan 3 bin sporcuya ulaşılmasına çok az kaldı ve kayıtlar kapandığında bu sayının tamamen dolacağı şimdiden belli oldu. Altı yıl önce 180 kişi ve yüzde 5 yabancı katılımı olan organizasyonda 2019 yılında 80 ülkeden yüzde 55’i yabancı olmak üzere 3 bin kişi olacak. Koşucular dışında gelenlerle birlikte 4 bin-4 bin 500 kişi ağırlayacağımızı tahmin ediyoruz.
Bu yılki yarışta bizi bekleyen yenilikler neler?
Yarış parkurları epik hale geldiği için değişiklik yapmıyoruz. Katılımcı sayısındaki artış sebebiyle yoğun hazırlıklarımız var. Binlerce kişinin sorunsuz bir şekilde hizmet alması ve kalabalıktan dolayı yaşanması muhtemel aksaklıkların tespit edilerek önlemler alınması için yoğun çalışmamız var. Kayıt bölgesinde oluşacak yığılmaları önlemek amacıyla online randevu sistemini devreye soktuk, istasyonlar daha geniş olacak. Ayrıca tanıtımı için daha fazla bütçe ayırmaya ve canlı yayınlarla daha fazla seyirciye ulaşmaya çalışıyoruz. Gerek bölge esnafı gerek bölge halkı düzenli olarak bilgilendiriliyor. Ayrıca önceki yıllara göre çok daha fazla elit atlet ağırlayacağız.
Organizasyonun katılımcı profilinde yıllar içinde nasıl bir değişim yaşandı?
CUT ve diğer ultra trail yarışlarında özel bir araştırma yapmadan fark ettiğimiz önemli yenilikler var. Öncelikle kadın koşucularda yoğun bir artış gözlemlemliyoruz. Diğer ilgi çeken profil yeniliği ise genç sporcular. Ultra koşularda 40 yaş üstü sporcuların ağırlığı devam etse de 20-40 yaş arası daha genç katılımcı sayısı her geçen gün artıyor. Bu konu biz organizatörler ve organizasyonların geleceği için çok önemli. CUT özelinde bakarsak, yabancı sporcu artışı da hemen dikkat çekiyor. 80 ülkeden bin 500 üzerinde koşucu katılımı ciddiye alınması gereken bir konu. Diğer bir konu ise sporcuların koşu kıyafet ve malzemelerinde yaşanan değişim. Daha profesyonel, yeni, teknolojik ve yüksek bütçeli malzemeler. Yarışların çoğalması ile özellikle Türk sporcular artık daha bilinçli, kurallara hakim ve ne istediklerini biliyorlar.
Beyaz yakalıların genel olarak koşuya ilgisinde ciddi bir artış var. Bunu Kapadokya’da da görebilir miyiz?
Özellikle stresli büyük şehirlerde yaşayan, orta ve üst düzey geliri olan eğitimli insanların triatlon, bisiklet ve koşu gibi bireysel ve yüksek performans gerektiren sporlarda her zaman önemli ağırlıkları olmuştur. Aynı zamanda maliyetli olan bu sporlar için gelir düzeyi de çok önemli. Spor yapmalarına, aynı zevkleri olan insanlarla sosyalleşmelerine, sektörle buluşmalarına, renkli ve üst düzey bir organizasyon tecrübesine ve eşsiz bir bölge deneyimine olanak sağlayan CUT, yine bu grubun yoğun ilgisini görmekte.
Teknolojinin koşu sporuna katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Radikal bir giriş olacak; teknoloji bu tür sporlarda hayat kurtarıyor. Son yıllarda teknolojinin yoğun şekilde kullanılmasıyla koşu malzemelerinde büyük yenilikler oldu. Sporcu saatlerindeki performans ölçen sistemler, GPS sistemleri, fizik tedavi ve tıbbi cihazlarda kullanılan teknoloji, cep telefonu yazılımları, internet üzerinden paylaşılan aktivite detayları ve bilgiler gibi birçok yenilik sporcuların daha güvenli ve bilinçli olmalarını sağlıyor. Sadece bu cihazlar değil, kıyafet ve malzemelerdeki teknoloji kullanımı artık daha dayanıklı, güvenli ve hafif alternatifler sunuyor. Teknoloji sporcuların yanı sıra organizasyonlar için de çok önemli bir hale geldi. Binlerce katılımcıyla yapılan bir organizasyonun karar aşamasından bitiş anına kadar her noktasında kullanılmakta. Teknoloji olmasa bu kadar çok katılımcı sağlamak mümkün olmazdı.
Yorumlar