Devlet Malzeme Ofisi (DMO) kamu alımlarıyla; yeniliği, yerlileşmeyi, teknoloji transferini ve girişimciliği destekleme amacıyla Tekno Katalog uygulamasını hayata geçirdi.“ Kamudaki Satış Kanalınız” sloganı ile yola çıkan Tekno Katalog; girişimcilik ekosisteminin problemlerini, girişimcilerin gözünden tespit edip girişimcilerin dilinden çözümler getiriyor. Böylece girişimcilik ekosisteminin en zayıf halkası olan pazarlama-satış kısmına büyük fırsatlar sunuluyor.
Tekno Katalog uygulaması ülkemizin önde gelen teknokentlerinde yer alan girişimci, yönetici, akademisyen ve danışmanlar ile yürütülen yaklaşık iki yıllık Ar-Ge çalışmasıyla geliştirildi. Tekno Katalog sayesinde teknokentlerde Ar-Ge sonucu geliştirilen orta ve yüksek teknolojili yerli ürünlerin; kamu pazarına ulaşması, pazara giriş ve pazarda tutunmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Diğer bir hedef ise üniversitelerde üretilen bilimin; ürüne, değere, sürece dönüşmesinin desteklenmesi ve nitelikli istihdama katkı sağlanması.
DMO’nun Tekno Katalog’una girmek için yapılması gerekenler
Firmaların DMO’nun Tekno Katalog’una girmesi için teknokentlerde faaliyet göstermesi veya biriminin olması ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının yayımladığı orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan yerli malı belgesine sahip ürününün olması gerekiyor. Girişimlerin teklif edeceği ürünlerin ise tamamen ya da kısmen özkaynaklarla yapılan Ar-Ge faaliyetleri ile ortaya çıkması halinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’ne (en fazla 5 yıllık) sahip olması şart. Diğer bir şart da ürünlerin sadece devlet teşvikleri ile yapılan Ar-Ge faaliyetleri ile ortaya çıkması halinde Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’ne veya ilgili Teknokent tarafından verilen Proje Bitirme Belgesi’ne (en fazla 5 yıllık olmaları) ve Yerli Malı Belgesi’ne sahip olması.
Yorumlar