Skip to main content

Koronavirüs tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğunu gösterdi. Salgının tarım ve gıda sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için çevreci ve verimliliği yüksek teknolojilere yatırım yapmak gerekiyor.    

Nesnelerin interneti, tarımda dijitalleşmede anahtar teknolojilerden biri

Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata

İçinden geçtiğimiz bu süreç bizlere gösterdi ki tarımsal üretim ve verimliliği artırmak ülkemiz için hayati önem taşıyor. Üretim ve verimliliğin artması için de tarımda dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması ve bu alandaki teknolojilere yatırımın artması gerekiyor. Bu noktada ülke olarak teknolojinin tarıma etkilerini gördükçe hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip olmamız bizim için büyük avantaj.  Tarımda dijitalleşmede en çok kullanılan çözümlerden biri nesnelerin internet (IoT) teknolojisi. Bu teknolojinin en önemli bileşenlerinden biri ise güçlü internet altyapısı. Turkcell olarak nesnelerin interneti teknolojisini kullanarak geliştirdiğimiz Turkcell Filiz çözümümüzle; sensörler aracılığıyla toprak ve havanın değerlerini düzenli olarak takip edebiliyor; buradan alınan verilerle bitkinin gelişimi için ne yapılması gerektiği, su ihtiyacı ve hastalık riskleri gibi bilgileri mobil uygulama ile anlık olarak sunuyoruz. Bu sayede üreticinin gerekli önlemleri önceden almasını sağlıyoruz.

Dijital tarım dönüşümünü yaygınlaştırmak istiyoruz

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin

Bütün dünyayı ve ülkemizi derinden etkileyen koronavirüs salgını gibi her geçen gün ortaya çıkan yeni riskler, yeni yönetim stratejilerini ve yeni teknolojilere adaptasyonu zorunlu kılıyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da gelişimin, çağı yakalamanın anahtar kelimesi teknoloji. Çünkü dijital çözümler sayesinde; sulama, gübreleme, ilaçlama gibi işlemler için koşullara en uygun zaman önerildiğinden çiftçinin günlük operasyonları büyük oranda hafifliyor ve hayatı kolaylaşıyor.  Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale geliyor. Özetle çiftçiye maliyet, zaman ve verimlilik avantajları sağlanıyor. Biz Vodafone Business olarak tarımın dijitalleşmesini destekleyen tarafları bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Vodafone Grubu olarak Globalden gelen nesnelerin interneti tecrübemizi Dijital Tarım İstasyonu ürünümüze aktardık. Dijital Tarım İstasyonu, verimlilik ve tasarruf aksiyonlarıyla istikrarlı ve sürdürülebilir tarımı destekleyen yenilikçi bir ürün.

Teknolojinin tarımdaki etkisini artırmak için “Gelecek Tarımda – Akıllı Tarım” programını başlattık

Selda Susal Saatçi/ Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü

Doğal şartların belirsizliğinde yapılan çiftçilik, dünyanın en eski ve zahmetli mesleklerinden biri. Akıllı tarım teknolojileri, bu bağlamda çiftçilerin hayatını kolaylaştırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Normal koşullar altında gününün önemli bir bölümünü tarlalarda geçirmesi gereken çiftçiler, akıllı tarım teknolojileri sayesinde cep telefonları üzerinden tarlalarını takip edebiliyor. Örneğin; toprak analizi, tarlanın sağlığı ve neye ihtiyaç duyduğu gibi bilgiler uydu üzerinden anlık olarak kolaylıkla izlenebiliyor. Anadolu Efes olarak tarım gibi hayati bir sektörde teknolojinin öneminin her geçen gün artığının bilincindeyiz. Bu doğrultuda 2018 yılında tarım alanındaki çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik ve WWF-Türkiye ile ‘Gelecek Tarımda-Akıllı Tarım’ programını başlattık. Bilecik’ten Kayseri’ye, Ankara’dan Adıyaman’a farklı illerden çiftçilerimiz teknoloji ile tanıştı, akıllı ve doğaya duyarlı tarım eğitimleri aldı.