Skip to main content

Tüm dünyanın dikkat kesildiği savaşı fırsata çevirmeye çalışanlar, insanların sosyal medyadaki bilgi arayışından yararlanıyorlar.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının hemen ardından milyonlarca takipçisi olan bazı Instagram hesaplarının belirli hesapların içeriklerini paylaştıkları ve takipçilerini bu sayfaları takip etmeye davet ettikleri görüldü. Kullanıcıların yönlendirildikleri @livefromukraine ve @POVwarfare gibi hesapların Ukraynalı gazetecilere ait oldukları iddiası, Instagram kullanıcılarında sahadan bilgi alabilecekleri düşüncesini oluştururken, hesapların gizli olmaları, bir takipçi akınına uğramalarına yol açtı. Fakat Ukraynalı gazetecilere ait olmayan bu hesaplar, ABD’li bir genç tarafından yönetiliyorlardı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@mongeeesee’in paylaştığı bir gönderi

“Savaş sayfaları” olarak anılan bu ve benzeri hesapların, trajedi ve düşünce çatışmaları yaratarak insanların ilgisinden yararlanmak amacıyla kuruldukları biliniyor. @waraholics, @military_footage ve @war_strikes gibi savaş sayfalarının, savaşlarda çekilen görüntüleri neredeyse hiçbir bilgi vermeden paylaştıkları, takipçi sayılarını hızlı bir şekilde artırdıktan sonra reklam yayınlayarak takipçi kitleleri üzerinden para kazandıkları bu hesapların yöneticileri tarafından da kabul ediliyor.

Örneğin, Input’a konuşan @livefromukraine hesabının sahibi olan 21 yaşındaki genç, olanları belgelemeye çalıştığını fakat görüntüleri doğrulamasının bir yolunun olmadığını aktarıyor. Kendisine, paylaştığı fakat Rusya-Ukrayna savaşından olmayan bazı görüntüler sorulduğunda, videoların kim tarafından hangi çatışma sırasında çekildiğinin bir öneminin olmadığını, insanların paylaşılan videolara hiçbir şeyi sorgulamadan inandıklarını söylüyor.

Harvard Kennedy Shorenstein Medya, Politika ve Kamu Politikası Merkezi Direktörü Joan Donovan, insanların sosyal medya platformlarında bir arama yaptıklarında spam içeriklerle karşılaşabileceklerini bildiklerini, fakat doğru bilgi veren içerikle karşılaşabileceklerini de düşündüklerini, öte yandan, propaganda, yanlış bilgi ve dezenformasyon ile karşılaşma ihtimallerini hesap etmediklerini söylerken, hesapların takipçi sayıları arttıkça daha güvenilir kabul edildiklerine vurgu yapıyor.

Input, bazı hesapların sahte yardım kampanyaları düzenlediklerini ve insanların iyi niyetlerini suistimal ettiklerini belirtirken; @livefromukraine ve @povwarfare hesaplarının Instagram tarafından topluluk kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kaldırıldıklarını aktarıyor.

Bu tür hesaplara ilk dikkat çeken kişi olan Instagram meme yaratıcısı Jackson Weimer ise görüşlerini şöyle aktarıyor: “Bu, savaş hesapları için sadece bir başlangıç. Savaş, bu meme hesaplarının para kazanabileceği başka bir şey.”

Kaynak: Scammy Instagram ‘war pages’ are capitalizing on Ukraine conflict – Input