Skip to main content

Slack’i kullamaya başlamak çok basit olsa da bu yetenekli uygulamadan daha fazla verim almak istiyorsanız şu tüyolarımız işinize yarayacaktır.

Bugünlerde evden çalışan binlerce çalışanın ekip arkadaşlarıyla iletişimde en fazla tercih ettiği bulut tabanlı uygulamalardan biri Slack. Projelerinize ayrı grup/kanal oluşturarak düzenli bir çalışma ortamı yaratan Slack uygulaması özellikle de start up şirketlerin çalışanları tarafından çok fazla kullanılıyor. Piyasada Slack benzeri çok fazla uygulama olsa da Slack’in kazandığı bu popülaritenin nedeni sunduğu fonksiyonel özellikler. Skype ya da WhatsApp benzeri bir iletişim ortamı sunan Slack üzerinden tüm dosyalarınızı, resimlerinizi, belgelerinizi sürükleyip bırakarak paylaşmanız mümkün. Slack üzerinden bin 500’ün üzerinde uygulama ile entegre biçimde çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Ofis 365, G Suite, Google Drive, Outlook Calendar, Microsoft OneDrive, Salesforce, Guru ve daha yüzlerce uygulamayı entegre biçimde kullanılabiliyor. Slack’te gruplar içindeki tüm içerikleri arşivleyebiliyorsunuz. Ayrıca arşivlemeseniz bile sistem üzerinde yer alan tüm içerikler içinde tarihsel olarak aramalar yapabilirsiniz. Slack’i kullanmaya başlamak ise son derece kolay. Uygulamayı indirdikten sonra bir isimle şifre belirleyip ücretsiz olarak takım oluşturup, ardından iş arkadaşlarımızı uygulamaya davet edebiliyorsunuz. Slack’i kullamaya başlamak çok basit olsa da bu yetenekli uygulamadan daha fazla verim almak istiyorsanız şu tüyolarımız işinize yarayacaktır.

Daha iyi bağlantı için profil bilgilerini eksiksiz girin

Ofis dışından yürütülen bir projenin en önemli noktası çalışanlar arası bağlantıyı sağlamaktır. Slack’te yer alan kişilerin fotoğraf ve iş bilgilerinin yer aldığı profil bilgileri özelliği sayesinde projedeki çalışanları daha kolay tanımak mümkün. Dolayısıyla öncelikle Slack’te yer alan tüm ekibin profil bilgilerini eksiksiz doldurması önemli.

Amacınıza uygun hesaplar oluşturun

Slack’in temel fonksiyonlarını kullanmak ücretsiz. Ancak uygulama ücret ödeyerek kullanabildiğiniz bazı özelliklere de sahip. Örneğin Slack’in ücretli versiyonunu kullanıyorsunuz istediğiniz şekilde özelleştirilmiş hesaplar oluşturma imkanınız oluyor. Örneğin bazı ajansların üzerinde günlük konuları konuşmak ve yöneticilerle önemli güncellemeleri paylaşmak için iki ayrı hesapları olduğunu söyleyebilirim.

Beklentilerinizi doğru yönetin

Slack uygulamasını kendi şirketinizin ekibi ile kullanmakla dışarıya açmak arasında fark var. Kendi çalışanlarınızdan ya da ekip arkadaşlarınızdan mesajlara hızlı cevap vermelerini bekleyebilirsiniz. Ancak Slack üzerinden kendi ekibinizin dışında proje odaklı çalıştığınız başka bir şirket çalışanı o anda farklı işlerle meşgul olabileceğinden aynı hızda cevap vermesini beklemek doğru olmayacaktır. Bu bağlamda beklentilerini doğru yönetmenizde fayda var.

Slack ile uyarı bombardımanından yırtın

Slack üzerindeki konuşmalarda yalnızca adınız geçtiğinde uyarı gelmesi veya uygulamanın doğrudan mesaj şeklindeki özellikleri sayesinde uyarı bombardımanına maruz kalmadan konuşmaları takip etmeniz mümkün.

Kısa yolları kullanın

Slack’te çok daha hızlı ve verimli çalışabilmek için sık kullandığınız komutların kısa yollarını öğrenmenizi tavsiye ederim. Mac ve Windows masaüstü sürümlerinde kısa yolların çok benzer olduğunu not olarak ekleyeyim.

Çapraz takımlar kurun

Slack üzerinde çalıştığınız projeler gelişip, takımlar büyüdükçe yeni projeleri yönetmek için ek kanal ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu durumda kısa süreli çapraz takım konuşmaları yaparak daha işinizi daha kolay takip edebilirsiniz.

Konumunuzu paylaşın

Uygulama üzerinde konum belirtmek ya da nereye seyahat ettiğinizi paylaşmak mümkün. Kalabalık ekiplerde özellikle seyahat ve konumların değişken olduğu durumlarda konum bilginizi paylaşmak iletişimi kolaylaştıracaktır. Ancak bugünlerde herkes evde olduğundan konum paylaşmak çok da gerekli olmayacaktır.

Ekip içi iletişimi emoji kullanarak daha eğlenceli hale getirin

Slack üzerindeki iletişimde emoji kullanmak takım çalışmasındaki sıcaklığı ve kişiselliği artıracaktır. Slack’teki popüler bağlantılardan olan Giphy ile gif paylaşımı yapmanız da mümkün.