Gözlemlenebilir halkasıyla Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerden ayrılan Satürn, 82 doğal uyduya sahip. Galileo tarafından tanımlandığı günden bu yana, özellikle halkası sebebiyle ilgi odağı olan gezegen, uzay ajansları ve astronomlar tarafından gözlemlenmeye ve incelenmeye devam ediliyor.
Satürn ile ilgili yapılan son çalışmalardan biri, gezegenin bir okyanusa sahip olabileceğini söylerken, bu düşünceyi gezegen ile ilgili yapılan en büyük araştırma projesine, Cassini uzay aracının yolculuğuna ve analizlerine bağlıyor.
Amerikan Uzay Ajansı (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalyan Uzay Ajansı’nın (ASI) çalışmaları sonucu 1997 yılında uzaya fırlatılan Cassini uzay aracı, 2004 yılında Satürn’e ulaşarak sadece gezegeni, halkalarını ve uydularını fotoğraflamakla kalmamış, gezegenin halkaları içine girerek gaz, toz ve buz parçalarının analizini yaptıktan sonra 2017 yılında gezegenin atmosferine giriş yaparak görevini sonlandırmıştı.
Uzmanlar, her ne kadar Cassini’nin görevi sonlanmış olsa da uzay aracının gönderdiği verilerin analizinin yıllar süreceğini ve bu analizler sonucu önemli bilgilerin elde edileceğini belirtiyorlar. Bu görüşe paralel olarak gerçekleştirilen ve Icarus adlı dergide yayımlanan bir makale ile araştırmacılar Saturn’ün doğal uydularından olan Mimas’ın bir okyanusa sahip olabileceğini belirttiler.
Satürn’ün en çok dikkat çeken uydularından olan Mimas, ilk defa 1789 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından gözlemlenmiş. Fakat bu uydunun şekli, ancak Voyager I ve Voyager II uzay araçlarının yolculuklarından sonra 1980 yılında tam olarak anlaşılabilmiş. Cassini uzay aracı tarafından da fotoğraflanan Mimas’ın şeklinden dolayı popüler kültürün bir parçası haline geldiği görülüyor. Zira Mimas, yüzeyinde bulunan ve Herschel adı verilen dev kraterden dolayı Star Wars’ta İmparatorluk’un en güçlü silahı olan Death Star’a (Ölüm Yıldızı) benzemekte.
Scientists suspect Saturn’s ‘Death Star moon’ Mimas may be hiding an internal ocean https://t.co/x6zi7K9Hz7
— CNET (@CNET) January 21, 2022
Icarus’ta yayımlanan makalede Mimas’ın buzla kaplı yüzeyinin altında bir okyanusa sahip olabileceği öne sürülürken, bu okyanusun varlığının kanıtlanması halinde uydunun yüzey bütünlüğünü bozmayan, “iç su okyanus dünyası” (interior, water ocean world, IWOW) olarak adlandırılan bir tür ‘sessiz’ okyanusa sahip olduğunun söylenebileceği belirtiliyor. Southwest Araştırma Enstitüsü (SwRI) tarafından gerçekleştirilen araştırmada Cassini’nin Mimas’ın yörünge hareketinde bir sallantı keşfettiğini, bu sallantının uydunun aktif ve bir okyanusu koruyabilecek bir çekirdeğe sahip olduğuna işaret edebileceği düşünülüyor. Araştırmacılara göre bu çekirdek bir okyanusu sıvı tutacak fakat gezegenin buzla kaplı yüzeyini bozmayacak bir sıcaklıkta olabilir. Araştırmacılar uyduyu kaplayan buz yüzeyin 31 kilometre kalınlığında olduğu görüşündeler.
Araştırmacılar, Mimas’ın okyanusunda mikrobiyal hayata ev sahipliği yapıyor olabileceğini, dolayısıyla diğer gezegenler ve uyduların genellikle yüzeyinde aranan yaşam belirtileri için Mimas’ın bunca yıl başarıyla sakladığı okyanusuna bakılmasının gerekebileceği görüşündeler.
Kaynak: Saturn ‘Death Star moon’ Mimas might be hiding an internal ocean – CNET
Yorumlar