Skip to main content

SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın’la Bimsa’dan SabancıDx’e dönüşümü konuştuk. Aydın, şirketin hedeflerini, start-up’larla işbirliklerini ve Sabancı Üniversitesi’ne yönelik çalışmalarını anlattı.

SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın, SabancıDx’in kuruluşunun Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen’in Mart 2018’de açıkladıkları “yeni neslin Sabancı’sı” konseptine dayandığını söylüyor. Değişen iş modelleriyle yeni nesli yönetmenin mümkün olmadığını ifade eden Burak Aydın, bu konseptin dijitalleşmeyi odağa alıp dönüştürmekten bahsettiğini vurguluyor. Aydın, “Bunu yaparken de, grup şirketlerinin hepsinin dijitalleşmeyle hızlandırılmasına işaret ediyor. Bunun için ise önce kendi içimizde dijital ezber bozmamız gerekiyordu” diyor. SabancıDx, Sabancı Holding’in grup şirketlerine olduğu gibi Türkiye ve dünyaya da ileri veri analitiği, siber güvenlik ve endüstriyel IoT alanlarında hizmet verecek.

SabancıDx üç alana yoğunlaşacak

Burak Aydın yukarıdaki alanlara yoğunlaşarak, holding şirketlerinin sahip olduğu verilerden katma değer elde ederek, bunu değere dönüştürmek için çalışacaklarını belirtiyor. Aydın, “Dünyadaki eğilim bu veriyi paraya dönüştürmek. Parayı dönüştürmek için ise müşteri memnuniyetini artırmak ve çapraz satış yapmak gibi yöntemler söz konusu” bilgisini veriyor. Aydın ileri veri analitiğine dair çimento fabrikalarındaki bir kazan örneğini veriyor: Bugün bir çimento fabrikasının kazanına ne zaman bakım yapabileceğimizi kestirimci bakımla (predictive maintenance) ne zaman yapacağınızı tahmin edebiliyorsanız şirketinize iyi para kazandırabilirsiniz. Çünkü kazanı soğutmak üç gün, bakım yapmak bir hafta, ısıtmak üç gün sürebiliyor. Yani, bir hafta-10 günlük kaybınız var. Eğer bunu tahminleyebiliyorsanız, talebin düştüğü anda, “Nasıl olsa bu bozulacak, talep de yok, şu kazanı bakıma alalım” dediğinizde zararınızı en az seviyeye indirebiliyorsunuz.

SabancıDx start-up’ları önemsiyor, Sabancı Üniversitesi ile yakın çalışıyor

SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın’la görüşmemizde start-up’larla yapacakları işbirlikleri üzerinde de durduk. Aydın, kendi yolculukları içerisinde start-up’ları çok önemsediklerini aktarıyor ve ekliyor: “Çünkü büyük organizasyonlarda şirket içinde yenilik yapma görece çok hızlı veya kolay olmuyor. Start-up’ları da ekosistemin parçası haline getirmek gerekiyor.” Bu noktada, SabancıDx’in girişimlere yönelik Catalist programı olduğunu da not edelim. SabancıDx’in bir de akademik ayağı mevcut ve Sabancı Üniversitesi ile çalışıyor.