Minnesota Üniversitesi‘ndeki mühendisler, robotların insanlar gibi dokunma hissini kazanabilmeleri için 3 boyutlu yazıcı ile üretilen biyonik deri geliştirdi. 3 boyutlu yazıcılarla geliştirilen elektronik sensörlerle robotlara ya da protez ellere dokunma hissi verilebilecek.
Minnesota Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü doçenti ve araştırmacısı olarak görev yapan Michael McAlpine, geliştirilen teknolojinin birçok farklı alanda kullanılabileceğini belirtiyor. Örneğin, robotların yürümleri ve çevreleriyle etkileşimde bulunmaları kolaylaştırılabilir. En önemli kullanım alanlarından birisi de cerrahların ameliyat sırasında kamerayla görmeye çalışmak yerine, dokuyu hissederek kaydetmesi gerçekleşebilir. Biyonik deri bunun yanında, nabız takibi, hareketlerden enerji üretimi, askerlerin kimyasal patlayıcıları algılamasına kadar geniş yelpazede kullanım alanları sunabilir.
McAlpine bunun elektroniklerin 3B yazıcılarla basılmasının yeni ve eşsiz bir yolu olduğunu söylüyor. Araştırmanın bir sonraki adımı, yarı iletken mürekkeplere doğru ilerlemek ve gerçek bir vücuda baskı yapmak.
Yorumlar