Coronavirus salgını nedeniyle iş dünyasının bir kısmının evden çalışma modeline zorunlu olarak geçmiş olduğu ülkemizde de işlerin online’a taşınması dolayısıyla kaçınılmaz oldu. Uzaktan çalışmak, toplantı ya da etkinlikleri online platformlarda yapmak herkes için zaman ve enerji tasarrufu demek. Çoğumuz için bugünlerde işlerimizi, toplantılarımızı Zoom üzerinden gerçekleştirmek yeni normallerimiz haline gelmiş durumda. Şirket, salgın döneminde hem kullanıcı sayısını artırdı hem de şirketin gelirleri yüzde 169 artarak 328,2 milyon dolara ulaştı.
Şirket tarafından paylaşılan bilgilere göre, Zoom 265 bin 400 müşteri ile geçen mali yılın aynı çeyreğine göre yüzde 354 artış yaşadı. Geçen mali yılın aynı çeyreğini izleyen 12 aylık dönemde sadece 769 müşteriden elde edilen gelir 100 bin doları aşarak, yüzde 90 artış gösterdi. Bir diğer veri ise platformun kullanım süresi ile ilgili. Zoom’un Nisan 2020 kullanım oranları baz alındığında toplam toplantı süresi 2 trilyon dakikayı geçti ve 2020’de günlük 300 milyon toplantı katılımcısına ulaşıldı.
Zoom Kurucusu ve CEO’su Eric S. Yuan ilk çeyrek rakamları ile ilgili, “Zoom platformunun bu yılın birinci mali çeyreğinde dünyanın dört bir yanındaki hızlı kullanım oranları bizi çok mutlu etti. En iyi online eğitim deneyimini sağlayabilmek için dünyanın dört bir yanında Zoom’u seçen 100 binden fazla K-12 seviyesinde okulun da aralarında bulunduğu, benzeri görülmemiş bir ücretsiz katılımcıyı da Zoom ile destekledik. Bu mali çeyrekte San Jose Dijital Katılım Fonu, Destination Home, CDC Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü ve CDE Vakfı gibi kurumlara bağışlarla kurumsal yardımseverlik girişimimiz Zoom Cares’i duyurmaktan da gurur duyduk. Bu girişimin uzun dönem hedefleri eğitim, iklim değişikliği ve sosyal eşitlik olsa da, birinci mali çeyrekteki ana bağışlarımız COVID-19 sürecinde bir değişiklik yaratan kurumlar oldu.” açıklamasını yaptı.
Yorumlar