Skip to main content

Papa Francis dijital kimlik kartını dün teslim aldı.

Katolik kilisesinin ruhanî lideri Papa Francis, Estonya e-vatandaşı oldu. Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid bugün düzenlenen törene Papa Francis’e dijital kimlik kartını takdim etti.

Papalığın yanı sıra Vatikan Devlet Başkanı da olan Francis, bu ülkeden e-vatandaşlık unvanını kazanan ilk kişi de oldu. Bununla birlikte Papa, Arjantinli ve şu ana dek 137 Arjantinli de e-vatandaş olmuş durumda. Estonya’nın 1 Aralık 2014’te başlattığı e-oturuma şu an dek 156 ülkeden 46 bin 919 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 44 bin 783’ü kabul edilirken, 270 başvuru reddedildi. 738 başvuru inceleme aşamasında ve 255 başvuru ise bekleme listesinde bulunuyor. Öte yandan, Vatikan da bu listeye 157. ülke olarak eklendi. Şu an için e-oturum hakkına sahip tek ülke başkanı Papa Francis olsa da, önümüzdeki dönem Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’e de e-oturum verilmesi gündemde.

Digital Age’de Estonya’da e-oturumu ele alan bir dosya hazırlamıştık. Bu dosyadan e-oturumun ne olduğu ve nasıl başvurulduğuna dair süreci ele alan bölümü tekrar paylaşıyoruz:

“… Öncelikle, bu oturum türü Estonya vatandaşı olmayanlara açık ve dünyanın her ülkesinden bu programa başvurmak mümkün. Ülke, vereceği e-oturum izinleri sayesinde küresel markaların Estonya ekonomisine katkıda bulunmasını hedefliyor. Böylece ülkeyi dünya, dünyayı da Estonya ile buluşturarak, müşteri tabanlarını yükseltmeyi planlıyorlar. Estonya bu şekilde dünyada 2025 yılına kadar 10 milyon e-oturum belgesi vermeyi düşünüyor. E-oturumla, Estonya’da bulunmadan Estonyalı olmaya ve orada iş kurulmasına imkân sağlanıyor. Bu bir dijital kimlik ve bu kimlikle dijital şekilde bütün belge ve kontratlar imzalanabiliyor. Bu dijital kimlik Estonya’da iş kurmak isteyenlere getirdiği vergi muafiyetleri ve diğer kolaylıklar sebebiyle öne çıkıyor.

Estonya’da şirket kurabilmek için ise sırayla şu işlem adımlarını takip etmek gerekiyor: Estonya’da bir banka hesabı açtırmak, girişimi internet üzerinden kaydettirmek ve son olarak internet üzerinden bazı doküman ve sözleşmeleri imzalamak. Bu arada, şunu da not etmekte yarar var: E-oturuma sahip olmak, Estonya’da oturma hakkı vermiyor. Ayrıca Estonya vatandaşlığına da hak kazanılmıyor.

E-oturuma nasıl başvuruluyor?

E-oturuma başvurmak için şu prosedürü takip etmek gerekiyor: Öncelikle e-resident.gov.ee sitesine girip başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Başvuru tamamlandıktan sonra yaklaşık 14 gün içinde onay mesajı geliyor. Başvuru aşamasında işe dair kısa bir metin yazmak gerekiyor. Bunun yanı sıra pasaportun bilgileri ve fotoğraf da eklemek gerekiyor. Başvuru onaylandıktan sonra ise kartın teslim alınması için Estonya Büyükelçiliği’nde hazır bulunmak gerekiyor. Büyükelçilikte parmak izleri alınmasının ardından kart teslimi gerçekleştiriliyor. Başvuruyu takiben e-oturum kartı 6-7 haftada Ankara’ya ulaşıyor. Kartla bir zarfta PIN kodu ve kart okuyucu, kart sahibine veriliyor. Kart okuyucuyu bilgisayara taktıktan sonra e-oturum kartın içindeki bilgiler görüntülenebiliyor. Başvuru için 100 Euro ödenmesi gerektiğini not edelim.”

3 Eylül itibarıyla toplam 44 bin kişi e-oturum hakkına sahip bulunuyor. Bu kişiler arasında 4 bin 241 ile ilk sıra Finliler yer alıyor. İlk beşteki diğer ülke ve vatandaş sayıları ise şöyle: Rusya (2 bin 911), Ukrayna (2 bin 599), Almanya (2 bin 504) ve ABD (2 bin 501). Türk vatandaşları ise bin 395 e-oturum hakkıyla 12. sırada bulunuyor. E-oturum hakkına sahip kişilerin kurdukları şirketlerde ilk sırada 550 ile Ukrayna var. Türkiye 228 şirketle 8. olarak karşımıza çıkıyor. Ağustos itibarıyla toplam 4 bin 820 şirket hayata geçirilmiş durumda.