Dünyanın en önemli teknoloji üniversitelerinden MIT, girişimcilik etkinliklerinden MIT Global Startup Workshop’u (MIT GSW) bu yıl Türkiye’de gerçekleştireceğini duyurdu. 1998 yılından beri, yılda bir kez düzenlenen 14 uluslararası workshop ile 6 kıtada 70 farklı milletten katılımcıyı kendine çekmeyi başaran MIT Global Startup Workshop’un 15’incisi, bu yıl 28-30 Mart 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.
7 Mart Çarşamba günü, Swissôtel Living Residence’daki Özyeğin Üniversitesi Yönetici Eğitim Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyurulan MIT Global Startup Workshop, 40 ülkeden gelen katılımcılara gerçekleşecek.
MIT Enterprise Forum Turkey ev sahipliği, Özyeğin Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi’nin ortaklığı ve ABD Büyükelçiliği’nin desteği ile gerçekleştirilecek olan etkinlik Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan, Ferit F. Şahenk, Ashok Rao, Iqbal Quadir ve Rakesh Malhotra gibi önde gelen girişimciler ve iş insanlarının konuşmalarına sahne olacak.
Bu yıl” İnovasyonda Yeni Ufuklar” (Directions for Innovation) temasıyla gerçekleşecek olan MIT Global Startup Workshop’ta; girişimcilere, yatırımcılara ve ekosistemin diğer oyuncularına ufuk açacak teknolojik, stratejik ve küresel pazara ilişkin trendler üzerinde durulacak. MIT GSW 2012, girişimcilik alanındaki küresel gelişmelerin yanı sıra, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine de odaklanacak. Canlı ekonomisi, genç nüfusu ve hızlı büyüyen tüketici pazarıyla girişimcilik alanında bölgesel bir çekim merkezi olmaya aday görülen Türkiye, etkileyici girişimcilik potansiyeli nedeniyle MIT GSW etkinliğinin bu yılki adresi olarak seçildi.
MIT Enterprise Forum Turkey Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper basın toplantısında,“Türkiye’nin coğrafi konumundan yola çıkarak bu yılki etkinliğin teması kapsamında, Asya’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki dinamik ekonomiler mercek altına alınacak, değişimde genç girişimcilerin etkisi güçlendirilecek, holdingler ve yeni girişimler karşılıklı fayda sağlayacakları ilişkiler geliştirmeleri için cesaretlendirilecek ve medeniyetlerin kesiştiği Türkiye’de Batı ve Doğu biraraya getirilerek girişimcilikte kültürel farklılıkların ortaya çıkardığı farklı bakış açıları keşfedilecek” dedi.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut ise “Oysa ABD gibi gelişmiş ülkelerde araştırma ve teknoloji odaklı üniversiteler, kurdukları şirketler sayesinde, girişimciliğin motoru olmanın yanı sıra ülke ekonomisi üzerinde ciddi etkiye sahiptir. Bir örnekle açıklamam gerekirse, MIT mezunları tarafından kurulmuş ve halen var olan şirketlerden bir ülke oluşturulsa, bu ülke elde ettiği gelirler bakımından dünyanın en büyük 11. ekonomisi olur,” dedi. “
1999 yılından beri Sabancı Üniversitesi’nde girişimcilik derslerinin
verildiğini söyleyen Prof. Berker, üniversitenin teknopark ve SUNUM
(Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) ile
Türkiye için birçok teknoloji üretmenin yanında, özellikle teknoloji
transferine önem verdiklerini, bunu da üniversite içindeki teknoloji
transferi ofisi ve kurdukları INOVENT firması ile başardıklarını
belirtti. Prof. Dr. Nihat Berker konuşmasında şunları söyledi: “İşsizlik oranı ülkemizde yüksek, özellikle şehirlerdeki gençlerimiz diğer kesimlere göre iki kat daha fazla işsizlikle yüz yüze kalıyor. Biz Sabancı Üniversitesi olarak hep iş arayan değil, iş yaratan gençler yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu bizim gibi eğitim kurumları için bir fırsattır.”
Yorumlar