Skip to main content

Öldükten sonra sosyal medya hesaplarınızın başına ne geliyor? Yanıtlar bu infografikte..

Yaşamın varoluşsal sorularından biri, sosyal medyanın yer almasıyla daha karışık hale geliyor.

Öldüğümüzde ne olacağına dair kesin bir yanıt bulunmasa da, WebpageFX’ten Dan Shaffer, ölümden sonra sosyal medya hayatının görsel kılavuzunu oluşturdu.

Twitter, aktif olmayan hesapları altı ay içinde silmeye başlarken; diğer birçok sosyal ağ aile üyesi veya hukuki yaptırımı olan birinin ricası olmazsa, hesaplarla ilgili herhangi bir değişiklik yapmıyor.

Mevcut hesabınız silinmişse veya devre dışı kalmışsa, verileriniz profilinizle birlikte kullanımdan kaldırılıyor; yasal soruşturma için gerekli görüldüğünde ortaya çıkarılıyor.

Farklı sosyal ağ siteleri ölümün gerçekleştiğine dair çeşitli formları istese de; Facebook, kaybedilen kişinin sayfasını anma sayfasına çeviriyor. Anma sayfasında yer alan zaman tüneline ise yalnızca arkadaşları ulaşabiliyor. Arkadaşları, paylaşım yapmaya devam edebiliyor ve fotoğraflara bakabiliyor. Bu profil sayfası, doğum günü hatırlatıcısında yer almıyor; ‘Tanıyabileceğiniz kişiler’de de görülmüyor. Böylelikle kişiler yalnızca istedikleri zaman profili ziyaret edebiliyor.

Facebook, profil sayfalarını kendi silmiyor. Bu da ayrı bir soruyu beraberinde getiriyor. Facebook’ta ölü kullanıcı sayısı yaşayanların sayısını ne zaman geçecek? İnternette karikatürlere yer veren (webcomic) XKCD tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Facebook, büyüme evresini tamamladığında bu durum 2065 yılı gibi yaşanacak. Eğer üyelik almaya devam ederse de bunun için 2130 tarihi öngörülüyor.

İnfografiğin üzerine tıkladığınızda daha yüksek çözünürlüklü versiyonuna ulaşabilirsiniz.

stadyum - infografik_

Kaynak: Mashable

Fotoğraf: vice.com