Skip to main content

Yazılımı ve donanımı TÜBİTAK tarafından geliştirilen, üretimi SimPro tarafından yapılan radyolink cihazlarının ilk müşterisi Turkcell oldu. Turkcell, TÜBİTAK, SimPro ve BTK’nın düzenledikleri ortak basın toplantısında, ‘yerli radyolink projesi’ için imza…

Yazılımı ve donanımı TÜBİTAK tarafından geliştirilen, üretimi SimPro tarafından yapılan radyolink cihazlarının ilk müşterisi Turkcell oldu. Turkcell, TÜBİTAK, SimPro ve BTK’nın düzenledikleri ortak basın toplantısında, ‘yerli radyolink projesi’ için imza töreni de gerçekleştirildi.

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı V. Dr. Hasan Palaz, 2008 yılında araştırma geliştirme çalışmaları başlayan radyolink üretimi projesinin, 2011 yılı ilk çeyreğinden itibaren seri üretime hazır hale geldiğini; BTK’nın 7 GHz frekansını özel olarak tahsis etmesi ile yerli radyolink cihazlarının en verimli çalışabileceği frekansta hizmet vermesinin mümkün olduğunu söyledi. Yurt dışından ithal edilen radyolink cihazları ile rekabet edebilir fiyatlarla satılacak olan radyolink cihazlarının ithallerine kıyasla hiçbir eksiğinin bulunmadığını, bazı teknik özelliklerde avantajlı yönleri bulunduğunu da belirtti.
Projenin sahibinin TÜBİTAK olduğunu vurgulayan Palaz, üretim haklarının SimPro’ya verildiğini, yurt dışından lisans talebi gelmesi durumunda ayrıca değerlendirileceğini söyledi.

Radyolink cihazlarının iki nokta arasında yüksek frekanslı radyo dalgaları ile havadan bağlantı kurmayı sağlayan dijital aktarım cihazları olduğunu vurgulayan BTK Başkanı Tayfun Acarer, konuşmasında radyolink cihazlarını bir nevi ‘sarf malzemesi’ olarak nitelendirdi. Sabit şebekede ağırlıklı olarak fiber optik kablolar ile aktarım sağlanırken, mobil şebekelerin ses ve veri aktarımını radyolink cihazları ile yaptığını söyledi. Radyolink cihazlarının sabit şebekede de çok kullanılan bir teçhizat olduğunu aktaran Acarer, sabit telefon şebekelerinde de mobil telefon şebekelerinde de vazgeçilmez eleman olduğunu belirtti.

Acarer, Türkiye’de geniş bant abone sayısının yüzde 95 artış ile 16,3 milyona ulaştığını; konuşma süresi olarak Fransa’dan sonra 263 dakika ile dünyada ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Facebook’u dünyada en çok kullanan ülkeler içinde Türkiye’nin de bulunduğunu söyleyen  Acarer, son bir yılda ise Türkiye’deki veri trafiğinin yüzde 1495 oranında arttığını ve interneti ayda 33 saat ile Avrupa’da en çok kullanan ülke olduğunu, veritrafiğinin abone sayısı artışından daha fazla büyüdüğü günümüzde, önümüzdeki 5 yıl içinde data trafiğinin dünyada 75 kat artmasının beklendiğini ifade etti.

Şebekenin mutlaka genişletilmesi ve hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Acarer, aksi takdirde, bugün Avrupa’dan çok daha ileri bir teknolojiye sahip olması ile övününen Türkiye altyapısının birkaç yıl içinde yetersiz kalacağını söyledi.

Turkcell genel müdür yardımcısı İlter Terzioğlu, geliştirilmesine katkı yaptığı yerli üretim radyolink cihazlarını şebekesinde kullanacağını söyledi. 2,1 milyon TL’lik bir alım yapacak olan Turkcell’in, SimPro’nun üreteceği radyolink cihazlarını 51 ilde 150 noktada kullanacağını vurgulayan Terzioğlu, mobil telefon şebekesinde yüz binlerce takım aküsünün kullanıldığını ve Turkcell’in daha önceki destekleri ile bugün artık Türkiye’de yerli akünün sadece üretilmekle kalmayıp, ihracatının yapılmaya başladığını belirtti. Terzioğlu aynı zamanda, şebekede kullanılan akülerin %25’inin yerli akülerden oluştuğunu söyledi.