Küresel ısınmanın etkilerini tersine çevirmek isteyen MIT’li (Massachusetts Institute of Technology) bilim insanları, Dünya’nın “uzay baloncukları” ile soğutulabileceği iddiasındalar.
Bilim insanları, Sanayi Devrimi’nden bu yana atmosfere salınan sera gazlarının Dünya’nın etrafında oluşturduğu katmanın ısıyı hapsettiğine dikkat çekiyor; insanlığın iklim değişikliği, yükselen deniz seviyeleri ve kuraklıklar gibi hem milyonlarca insanı direkt olarak etkileyecek olaylardan hem de adapte olması zor koşullardan daha fazla zarar görmemesi için sera gazı salımının azaltılması gerektiğini belirtiyorlar.
Fakat insanlığın sera gazı açığa çıkaran fosil yakıtların kullanımını bir anda durduramayacağı aşikâr. MIT’li bilim insanları, fosil yakıt kullanımının yeterince azaltılmasının ve atmosferden karbon yakalama çalışmalarının istenen düzeye ulaşmalarının uzun zaman alacaklarına dikkat çekerek, farklı yöntemlerin denenmeleri gerektiğinin altını çiziyor; solar jeomühendislik temelli bir de çözüm öneriyorlar.
Solar jeomühendislik ile Güneş’ten Dünya’ya gelen radyasyonun bir kısmının uzaya geri yansıtılmasıyla küresel ısınmanın etkilerinin tersine çevrilebileceği düşünülüyor. MIT’li bilim insanlarının bu bakış açısı ile oluşturdukları projenin web sitesinde bu etkiyi yakalamak için yansıtılması gereken radyasyonun toplam radyasyonun sadece %1,8’i olduğu belirtiliyor.
Proje, solar jeomühendislik için uzayda yansıtıcı baloncukların oluşturulmasını ve Langrangian Point 1 olarak adlandırılan alanda Brezilya’nın yüzölçümü kadar bir alana yayılmalarını kapsıyor. Dünya’nın ve Güneş’in çekimlerinin eşitlendiği bölge olan Lagrangian Point 1’de oluşturulacak bir kalkanın hem etkili olacağı hem de gezegenler arasında sabit duracağı düşünülüyor.
Bilim insanları, Dünya’da gerçekleştirilen ve Dünya’ya direkt olarak etkisi olan diğer jeomühendislik projelerinin aksine, baloncukların Dünya’dan yaklaşık bir milyon mil (yaklaşık bir milyon 609 bin kilometre) uzakta olacaklarından dolayı dünyaya direkt olarak zararlı bir etkilerinin olmayacağını belirtiyorlar. Ek olarak, baloncukların uzay çöpü bırakmayacaklarına ve istenilen etki görülmediğinde kolaylıkla devre dışı bırakılabileceklerine değiniliyor.
Bilim insanları, projenin bugüne kadar gerçekleştirilen laboratuvar testlerinde, özellikle de baloncukların imalatında başarı elde ettiklerini belirtiyor; daha fazla araştırma ve deney yapabilmek amacıyla kaynak arayışında olduklarını aktarıyorlar.
Kaynak: MIT proposes Brazil-sized fleet of “space bubbles” to cool the Earth – Freethink
Yorumlar