Skip to main content

Görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak isteyen Microsoft, Edge internet tarayıcısının yapay öğrenmeden destek alarak açıklaması olmayan görsellere otomatik olarak açıklama oluşturmasını sağlayacak.

Microsoft, görme engelli internet kullanıcıları için internette bulunan görsellerin “alt text” olarak adlandırılan açıklayıcı metinlerinin önemine değindi. Şirket, internetteki imajların yarısından fazlasının açıklayıcı metne sahip olmadığına, bu durumda da ekran okuma uygulamalarının bu açıklamaları sesli okuyarak görme engellilere aktaramadığına dikkat çekti. Bu boşluğu doldurmak isteyen şirket, Edge tarayıcılarının yapay öğrenmeden (machine learning) yararlanarak bu boşluğu dolduracağını açıkladı.

Algoritmaların harika olmadığını ve görselden görsele tanımların kalitesinin değişebileceğini söyleyen Microsoft Edge ekibinden Travis Leithead, bu özellik ile oluşturulacak olan açıklamaların hiçbir açıklamanın olmamasından iyi olduğunu belirtti.

Microsoft Edge, açıklaması bulunmayan görselleri işlenmek üzere Azure Computer Vision adlı API’a gönderecek. API, işlediği görsellere İngilizce, İspanyolca, Japonca, Portekizce ve Çince açıklama oluşturduktan sonra bu açıklamalar Edge tarafından internet kullanıcıları için hazır hale getirilecek.

API tüm görselleri işlemeyecek. Çok büyük boyutlu olmayan, 50 x 50 pikselden yüksek çözünürlüğe sahip olan görseller, dekoratif olarak etiketlenmemişler ise işlenecekler. Ek olarak, Vision API, şiddet ya da pornografi içeren imajlara açıklama oluşturmayacak.

Microsoft Edge’in Windows, Mac ve Linux versiyonlarında kullanıma sunulan bu özellik, Edge’in Android ve iOS uygulamalarında henüz yer almıyor. Kullanıcılar, Edge tarayıcı ayarlarında erişilebilirlik başlığı altındaki “Ekran okuyucular için Microsoft’tan resim açıklamaları alma” seçeneğini aktif ederek özelliği hemen kullanmaya başlayabilecekler.

Kaynak: Microsoft Edge now automatically generates image labels for screen readers – The Verge