Skip to main content

Yale Üniversitesi’nin araştırmasına göre, makam sahibi kadınların daha az konuştuğu ortaya çıktı Yale Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Victoria Brescoll tarafından yapılan bir araştırma, makam sahibi kadınların, işyerinde çok konuşkan görünmenin negatif…

Yale Üniversitesi’nin araştırmasına göre, makam sahibi kadınların daha az konuştuğu ortaya çıktı
Yale Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Victoria Brescoll tarafından yapılan bir araştırma, makam sahibi kadınların, işyerinde çok konuşkan görünmenin negatif etkilerinden endişelendiğini, bu nedenle, kendisiyle aynı seviyedeki erkeklere kıyasla daha az konuştuğunu ortaya koydu. 
Administrative Science Quarterly dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten Brescoll, makam sahibi kadın ve erkeklerin konuşurken harcadığı zamanı inceledi. Sonuçlar, güçlü konumdaki erkeklerin, alt seviyelerdeki erkeklere göre daha çok konuştuğunu; buna karşın kadınlar arasında böyle bir farkın olmadığını saptadı. Brescoll, “Erkekler çok konuştuğunda ve mevki sahibi olduğunda, insanlar onları işe almak, oy vermek, daha çok sorumluluk yüklemek istiyor. Ne var ki kadınlar çok konuştuğunda, dediğim dedik ve kendinden fazla emin olarak algılanıyor. Bunu anlayan kadınlar, konuşma sürelerini azaltıyor.” dedi.
 
Brescoll, iş dünyasından 206 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmada; katılımcılara, şirketlerindeki en güçlü veya en düşük pozisyondaki kişilerden biri olduklarını düşünmelerini söyledi. Daha sonra hepsine, konuşma süresini ve kapsamını ölçen bir dizi soru yöneltti. Güçlü konumda olan erkekler alt konumdaki erkeklerden daha çok konuşacaklarını ifade ederken, güçlü konumdaki kadınlar alt seviyedeki kadın ve erkeklerle aynı oranlarda konuşacaklarını belirtti. Analizler, kadınların sevilmemenin yanı sıra, ‘konudan sapan konuşmalar yapıyor’ ve ‘fazla kontrolcü’ gibi sıfatlar almaktan çekindiği için, konuşma sürelerine dikkat ettiğini ortaya koydu.