Cenevre Otomobil Fuarı’ndan yapılan yayınlardan anladık ki, önümüzdeki yıllarda otomobil bizim hayatımızı da yöneten bir bilgisayar haline gelecek.
MasterCard ve Visa gibi piyasada ana belirleyici olan şirketler, gelecekte hayatımızın merkezine yerleşecek olan otomobiller üzerinden, araç yolda giderken benzin istasyonundan bir sürücünün tüm ihtiyaçlarını kredi kartı ile almasına müsaade eden bir teknolojiyi Cenevre Otomobil Fuarı’nda takipçilerine sundu.
Akıllı yollarla konuşan, yol durumuna göre güzergâh tercihi yapan, hatta sürücü yorgunsa, tıpkı şu anda uçaklarda olduğu gibi, otomatik pilot işlevi gören otomobillerden bahsediyoruz…
Yol durumuna göre lastiğin özelliklerini değiştiren, üzerindeki güneş panelleri ile gün boyunca enerji biriktirip, gece evin ısınmasına ve aydınlanmasına fayda sağlayacak araçlardan bahsediyoruz…
Üzerinde kendine ait drone’u bulunan, bu insansız hava aygıtındaki kamera sistemi ile etrafı görebilen, trafik sıkışıklıklarını önceden öğrenen, çevrede neler olup bittiğini haber veren ve ödeme sistemleri entegre edilmiş akıllı bilgisayarları vasıtasıyla, seyir halindeyken bu aygıtlar sayesinde kahvenizi size ulaştıran akıllı arabalardan bahsediyoruz…
Şimdi diyeceksiniz ki, geleceğin bu kadar da yakın olması mümkün değilken, nereden çıktı bu yazı?
Finans teknolojisiyle uğraşan firmalar sosyal bilimlere yatırım yapmalı
Son Cenevre Otomobil Fuarı’nda, elektrikli arabaların sergilendiği salonlara bakın… Bir de konvansiyonel araçların sergilendiği yere bakın. İkincisi hemen göze çarpmayabilir. Parlak olmayan gelecekleri ile bir kenara itilmiş şekilde sergilenmişler bu yıl.
Ödeme sistemlerinin, yıkıcı inovasyon sayesinde farklı endüstrilerle entegre olduğu bir çağda, acaba kendi faaliyet alanınızda dönüşüm nasıl yürütülüyor?
“Nakitsiz bir dünya” düzleminden, “Drone’lu araba” düzlemine geçiş sürecini kim yönetiyor? Uluslararası firmaların, kendi Ar-Ge işbirlikleri ile ürettikleri hibrit ürünler birer lüksten, ihtiyaç haline dönüşürken, kapitalizm kendi kavramlarını da beraberinde üretiyor.
2008 krizinden sonra hızlanan ve piyasayı (Keynesyen bir yaklaşımla) canlandırması hedeflenen “elektrikli otomobiller” veya “akıllı otomobiller” piyasasının temelinin “iklim değişikliği” kavramı ile paralel gittiğini fark etmişsinizdir.
Yorumlar