Skip to main content

MIT, görme yetisi olmadan birçok görevi başarıyla yerine getiren yeni robotu Çita 3’ü tanıttı.

Bilim insanları dünyanın farklı ülkelerinde insan ve hayvanları modelleyerek robot üretmeye devam ediyor. Son olarak, Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından ‘Cheetah 3’ (Çita 3) adı verilen bir robot üretildi.

ABD’nin dünyaca ünlü teknoloji üniversitesi MIT’nin laboratuvarlarında üretilen Çita 3’ü daha önceki robotlardan ayıran önemli farklılıklar var. Öncelikle, adından da anlaşılacağı üzere bu robot çok hızlı ve esnek. Eklem yerleri içe ve dışa kıvrılabiliyor, çok hızlı koşabiliyor, itme ve engelleme gibi hareketler karşısında yılmadan yoluna devam ediyor, tıpkı bir çita gibi zıplama, dönme gibi hareketler yapıyor.

Robot çitanın daha da önemli bir özelliği, “önünü görmeden” ilerleyebilmesi hatta merdiven çıkabilmesi! MIT tarafından 5 Temmuz’da yayınlanan videoda da görüldüğü üzere, “kör robot” basamakları engellerle dolu bir merdiveni, sadece dokunarak algılıyor ve çıkmayı başarıyor.

Çita 3 neden göremiyor?

Robotun “kör” olmasının nedeni, üstünde hiçbir kameranın bulunmayışı – gözleri yok diyebiliriz. Çita 3’ü geliştiren bilim insanları, robota kameralar koymak yerine, umulmadık bir engelle başa çıkabilmesini sağlayacak algoritmalar ve sensörler kullanmayı yeğlediklerini söylüyorlar. Bu tercihlerinin çok önemli bir sebebi var; eski tecrübeler gösteriyor ki, insanların giremeyeceği kadar “kirli, pis ve zorlu” yerlerde görev yapmak için üretilen bu robotların kameraları çabucak hasar görüyor ve işe yaramaz hale geliyor. Örneğin, Fukuşima Dai-içi santraline gönderilen robotların kendilerine bir şey olmazken kameraları, içerideki radyasyon nedeniyle adeta kavrulmuştu.